Kick Out Zwarte Piet blaast demonstratie in Eindhoven af, wil niet naast Pegida

De geplande demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Eindhoven gaat zondagmiddag niet door. Het extreemrechtse Pegida had toestemming gekregen om vlak bij KOZP te protesteren en dat zien de tegenstanders van Zwarte Piet niet zitten.

KOZP voelt zich naar eigen zeggen door de gemeente Eindhoven en de politie beperkt in de demonstratievrijheid. De actiegroep mocht op het Stadhuisplein betogen, maar weigert nu “opsluiting in een demonstratievak” pal tegenover Pegida, terwijl er geen publiek aanwezig is.

Bekijk video: Politie grijpt in bij KOZP-actie in Venlo: vier tegendemonstranten opgepakt

‘Niet meedoen aan mediaspektakel’

De tegenstanders van Zwarte Piet zeggen niet te willen deelnemen “aan dit mediaspektakel”. Ze hebben er bovendien “geen vertrouwen in dat de politie en de gemeente Eindhoven institutioneel racisme, het demonstratierecht en de veiligheid van vreedzame KOZP-demonstranten serieus nemen”.

“Wij hebben geen zin om vanwege de repressieve maatregelen van de politie en de gemeente Eindhoven tegen een muur van haat van Pegida en hooligans onze boodschap te verkondigen”, laat woordvoerder Elvin Rigters van KOZP weten.

Bekijk video: Rellen bij KOZP-actie in Maastricht: ME bekogeld door tegendemonstranten

Eerder mis bij demonstraties

Volgens de actiegroep zal de aanwezigheid van Pegida “een aanzuigende werking” hebben op “hooligans en geradicaliseerde pro-pieters die geweld tegen vreedzame KOZP-demonstranten willen gebruiken.” Daarbij wordt gewezen op het protest in 2018 in Eindhoven en de demonstratie vorig weekend in Maastricht.

Pegida, die Zwarte Piet onveranderd wil laten, heeft overigens laten weten zich zondag om 12.00 uur aan te sluiten bij een pro-pietendemonstratie op de Markt in Eindhoven, en dus niet in het door de gemeente aangewezen vak op het Stadhuisplein te gaan staan.

Lees ook: Jaarlijkse peiling: draagvlak voor traditionele Zwarte Piet flink gedaald

ANP