112

Tientallen demonstranten bij politiebureau om Jan Huzen vrij te krijgen

Een groepje van zo’n zestig actievoerders heeft zich zondagavond verzameld bij het politiebureau in Hoogeveen na de arrestatie van Jan Huzen. De voorman van de Steungroep Boeren en Burgers was aangehouden na een ongeluk op de A28.

Huzen maakte onderdeel uit van een stoet langzaam rijdende auto’s die op de A28 reed. Ter hoogte van Zuidwolde botste een vrachtwagen op een auto met daarin twee inzittenden en een baby. Voor zover bekend raakte de baby hierbij niet gewond.

Jan Huzen en een andere bestuurder die deel uitmaakte van de groep werden vlakbij Hollandscheveld aangehouden en verhoord op het politiebureau. Ook andere demonstranten worden verhoord over wat er is gebeurd.

Direct erna verzamelde een groep actievoerders zich bij het politiebureau om te pleiten voor vrijlating van Huzen. De arrestatie was onterecht, volgens actievoerder Johan Ruijne. Volgens hem gebeurde het ongeluk kilometers achter de groep, vertelt hij aan Dagblad van het Noorden. Volgens hem werd niet heel langzaam gereden. “We reden meestal tussen de 70 en 90 kilometer, maar we moesten wel eens afremmen doordat er luxe auto’s tussen ons kwamen rijden.”

De actie was bedoeld als steunbetuiging aan de boeren, een oproep tot vrijheid voor burgers en het behoud van de Nederlandse cultuur. Volgens de regionale krant werd onderweg snert gegeten en standpunten geuit voor behoud van tradities als Zwarte Piet.

Rond 23.15 uur werd Huzen weer vrijgelaten.

Foto: Persbureau Meter