Politiek

'Defensie wil niet dat marinierskazerne naar Vlissingen verhuist'

Het kabinet heeft “grote twijfels” bij de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Dat heeft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie dinsdagavond gezegd tegen Zeeuwse bestuurders.

De Vlissingse wethouder Albert Vader zegt tegen Hart van Nederland dat Visser letterlijk gezegd heeft dat “Defensie niet naar Vlissingen wil”. Een woordvoerder van de staatssecretaris ontkent dit.

Vader vindt de gang van zaken rond de verhuizing bizar. “We wisten dat Defensie twijfels had over de verhuizing, maar dat ze echt niet willen, is nieuw voor ons.”

Brief aan kabinet

De wethouder zegt dat de staatssecretaris wat de Zeeuwen betreft geen gesprekspartner meer is. Ze willen direct in gesprek gaan met het kabinet en schrijven daarom woensdag een brief aan de regering. “De deur is voor ons nog niet gesloten”, aldus Vader.

Lees ook: Zeeland eist duidelijkheid over verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen

Visser kwam dinsdag naar Zeeland voor een “open gesprek” over de verhuizing van de marinierskazerne. Volgens haar woordvoerder heeft de staatssecretaris de nadelen voor Defensie toegelicht. Ook zei ze dat het uiteindelijke besluit bij het kabinet ligt. Die wil voor april een beslissing nemen.

Leegloop bij Defensie

Het toenmalige kabinet besloot in 2012 dat de marinierskazerne naar Vlissingen moest verhuizen. Tot het vertrek uit Doorn werd besloten omdat de kazerne daar te klein was en er geen mogelijkheden tot uitbreiding zouden zijn.

Defensie heeft inmiddels twijfels over de verhuizing omdat er een een leegloop dreigt. De kazerne zit nu nog in het Utrechtse Doorn en mariniers zouden niet willen meeverhuizen naar Zeeland.

Redactie/ANP