Gezondheid

Tweede Kamer gaat met premier Rutte in debat over oplaaiend coronavirus

De Tweede Kamer keert woensdag vervroegd terug van het zomerreces. Op de agenda staat een debat met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over de nieuwe opmars van het coronavirus in Nederland.

Het debat in de Tweede Kamer is woensdagmiddag live te volgen op hartvannederland.nl en in de Hart van Nederland-app

Het debat is aangevraagd door de oppositie, onder leiding van Lodewijk Asscher. De PvdA-leider zegt zich zorgen te maken om het snel oplopende aantal besmettingen in ons land. Zijn verzoek voor een debat moet formeel nog worden behandeld, maar de coalitiepartijen hebben al hun steun toegezegd.

Ruim 4.000 besmettingen

Het coronavirus is sinds begin vorige maand aan een nieuwe opmars bezig in Nederland. In de eerste week van juli werden er door gezondheidsdienst RIVM nog 432 nieuwe besmettingen gemeld. Inmiddels is dat opgelopen naar 4.036 nieuwe gevallen in de afgelopen week. Vooral onder jongeren grijpt het virus tijdens de zomervakantie snel om zich heen.

Lees ook: Coronavirus rukt verder op: afgelopen week ruim 4.000 nieuwe besmettingen

Vorige week donderdag gaven premier Rutte en minister Hugo de Jonge een extra ingelaste persconferentie waarin nieuwe maatregelen werden aangekondigd. Ook werden enkele bestaande coronaregels weer aangescherpt. Het kabinet hoopt zo de “gevaarlijke opmars” van het virus een halt toe te kunnen roepen.

Maar de oppositie is nog niet tevreden en wil daarom nu een debat. Zo zijn er vooral zorgen over de situatie in brandhaarden als Rotterdam en Amsterdam. De GGD’en in die regio’s waarschuwden eerder dat zij op dit moment niet genoeg capaciteit hebben om alle mensen te waarschuwen die contact hebben gehad met besmette personen.

ANP