Politiek

Tweede Kamer in debat met Rutte over coronacrisis

In de Tweede Kamer was er woensdagmiddag opnieuw een debat over de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid moesten verantwoording afleggen over het huidige coronabeleid.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Bij de vorige debatten bleken veel partijen het coronabeleid van het kabinet te steunen, maar werden er ook kritische vragen gesteld. Bijvoorbeeld over het aantal beschikbare bedden op de intensive care, het tekort aan beschermingsmiddelen en de communicatie op de persconferentie vorige week.

Ook woensdag lijken veel van die vragen nog te leven bij de Kamerleden, al is er bij de meeste partijen ook begrip voor het verlengen van de coronamaatregelen. Vooral bij oppositiepartij PVV is ook felle kritiek te horen. Partijleider Geert Wilders schreef op Twitter dat “deze crisis niet zo groot was geweest als er niet jarenlang zo was bezuinigd op de zorg”.

Politiek verslaggever Charlotte Nijs en politiek redacteur Tomas Riemens volgen het debat op de voet.

Zorgen om andere zaken

Ondertussen maken andere oppositiepartijen zich ook zorgen over andere onderwerpen. Ze zijn bang dat het kabinet door de coronacrisis makkelijk wegkomt met sommige besluiten. Vorige week maakten vooral de Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie zich daar zorgen over.

Op de agenda van de Tweede Kamer is op dit moment alleen ruimte voor bijpraatsessies en debatten over het coronavirus. Het kabinet schuift veel andere zaken voor zich uit, vinden de oppositiepartijen.