Politiek

Nieuwe staatssecretarissen worden aan de tand gevoeld over problemen Belastingdienst

Het belooft een pittige dag te worden voor de nieuwe staatssecretarissen van Financiën. De Tweede Kamer gaat de twee woensdag ondervragen over de slepende problemen bij de Belastingdienst.

Daarnaast moeten Hans Vijlbrief (Belastingdienst) en Alexandra van Huffelen (Toeslagen) uitleg geven over nieuwe problemen bij de fiscus. Want hoewel een grootschalige reorganisatie bij de dienst de problemen voor een deel moet oplossen, komen er steeds nieuwe kwesties bij.

Over die reorganisatie zijn nog veel vragen. De afdelingen Douane en Toeslagen worden aparte afdelingen en worden losgekoppeld van de Belastingdienst. Onder Toeslagen komt de speciale crisisorganisatie te vallen die de toeslagenaffaire moet oplossen.

Lees ook: Dit is de vrouw die de toeslagenaffaire eindelijk moet gaan oplossen

Omstreden zwarte lijst

Vijlbrief en Van Huffelen zijn eind januari pas beëdigd, maar deze week moesten ze al diep door het stof omdat bekend werd dat de Belastingdienst jarenlang een omstreden zwarte lijst had die mensen onterecht als fraudeur aanmerkte.

Lees ook: Geheime zwarte lijst van Belastingdienst bestempelde burgers als fraudeur

Pas nadat RTL Nieuws en Trouw hierover vragen stelden is dat systeem uit de lucht gehaald. “Wij zijn van mening dat de beslissing om ermee te stoppen veel eerder genomen had moeten worden. Daar zouden geen vragen van de media voor nodig moeten zijn”, schreven de staatssecretarissen aan de Kamer.

ANP