Lifestyle & Entertainment

Darth Vader-acteur David Prowse overleden

Een droef bericht voor filmfans: de Britse acteur David Prowse is op 85-jarige leeftijd overleden. Prowse, voormalig bodybuilder, werd vooral bekend door zijn rol als Darth Vader in de originele drie Star Wars-films uit de jaren ’70 en ’80.

Hij was eerder ook in Groot-Brittannië bekend als de ‘Groene Kruis Man’ die tien jaar lang in talrijke ideële reclamefilmpjes de verkeersveiligheid van vooral kinderen bevorderde. Hij was met name op die rol, voor het Nationale Verkeersveiligheidscomité, erg trots. Hij kreeg er ook een koninklijke onderscheiding voor, aldus de BBC.

Lees ook: Laatste Star Wars-film in première: eerste reacties overwegend positief

Carrière die 50 jaar duurde

De circa twee meter lange Prowse was bodybuilder en gewichtheffer tot hij in 1967 zijn eerste rol speelde in een James Bondfilm. Prowse was Frankensteins Creature in de film Casino Royale. Hij keerde in andere films ook als Frankenstein terug.

Prowses acteursloopbaan duurde ongeveer een halve eeuw. Hij speelde ook in series zoals The Saint, Space 1999 en Doctor Who. Regisseur George Lucas zag Prowse een lijfwacht spelen in de film Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971) en vroeg hem voor de rol van Darth Vader in Star Wars.

Lees ook: ‘May the forth be with you!’

Stem van Darth Vader

Denk alleen niet dat hij de iconische zin “No, I am your father” insprak. De stem van Prowse werd namelijk niet gebruikt en door James Earl Jones ingesproken. Prowses accent uit het westen van Engeland zou de filmmakers hebben afgeschrikt.

Nederlandse fans treuren om dood Darth Vader

Via social media treuren Star Wars-fans om de dood van de acteur die Darth Vader gestalte gaf. “Och, ik heb de man nog eens de hand geschud toen ik hem tegenkwam op een filmbeurs,” memoreert Simon op Twitter. Een ander schrijft de voor fans herkenbare leus: “May the force be with you Anakin.” Karin stelt: “En nu is Darth Vader ook al dood. Wat een week, wat een maand.”

ANP/Redactie