112

Daklozen zorgen voor steeds meer overlast: zoveel meldingen werden gedaan in jouw gemeente

Het aantal meldingen van overlast door daklozen is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Vorig jaar werden in totaal ruim 22.000 meldingen gedaan bij de politie. Dat zijn er zo’n 60 meldingen per dag. Dat blijkt uit politiecijfers die zijn geanalyseerd door LocalFocus.

Volgens de politie gaat het om “(kwetsbare) mensen zonder vaste woon-en verblijfplaats die slapen/verblijven op plekken waar dat opvalt of waar dat overlast veroorzaakt”. Vaak zou er sprake zijn van meerdere problemen. “Bijvoorbeeld een verslaafde zonder eigen huis die zo nu en dan betrapt wordt op een kleine winkeldiefstal en zich dan luidruchtig verzet tegen zijn aanhouding”, aldus politiewoordvoerder Mireille Beentjes.

Op de kaart hieronder zie je hoeveel meldingen van daklozenoverlast het afgelopen jaar in jouw gemeente werden gemaakt.

De grootste stijging van overlast door daklozen is te zien in Amsterdam. Daar verachtvoudigde het aantal meldingen. In Den Haag kwamen zes keer zoveel meldingen binnen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal daklozen al bijna tien jaar op rij stijgt. Tussen 2009 en 2018 verdubbelde het aantal thuislozen tot ruim 39 duizend.