Politiek

Dakloze George moet na ruim twintig jaar ons land uit

Hij is dakloos en leeft al twintig jaar in Utrecht. Oorspronkelijk komt George Ost uit Suriname, maar daar is hij al heel lang niet meer geweest. Toch moet hij er binnenkort naartoe. George heeft geen verblijfsvergunning en dus moet hij ons land uit.

Hoofdredacteur van de Utrechtse straatkrant Straatnieuws Frank Dries trekt zich het lot van George behoorlijk aan. Hij heeft naar eigen zeggen het vuurtje aangestoken, en het verhaal van George onder de aandacht gebracht. Hij vindt het raar dat iemand na ruim twintig jaar ineens op het vliegtuig wordt gezet. “Doe dat dan veel sneller. Na twintig jaar weet je zeker dat iemand niets meer heeft in zijn land van herkomst. En zeker als het gaat om iemand uit Suriname, moet je daar anders mee omgaan.”

Hoe het komt dat George nooit een verblijfsvergunning heeft gekregen, kan Frank niet uitleggen. George zou geen paspoort meer hebben. En wellicht wist hij niet welke wegen hij moest bewandelen.

Maar hoe het komt, maakt heel veel mensen niet veel uit. Er is inmiddels een petitie gestart die al meer dan vijftienhonderd keer is ondertekend. Niet alleen door Utrechters, maar door mensen uit het hele land. Inmiddels bekommert ook de Utrechtse SP zich over ‘King George’, zoals hij ook wel wordt genoemd. Raadslid Ruurt Wiegant gaat donderdag tijdens het vragenuurtje aan de wethouder vragen of die zich wil inzetten voor George.