Sport

Crossen op de achtergrond tijdens NK veldrijden: 'We rijden met z'n allen achter Mathieu'

Wie veldrijden zegt, zegt Mathieu van der Poel. De Nederlander was vandaag zoals verwacht te sterk voor de concurrentie tijdens het Nederlands kampioenschap veldrijden in Rucphen en sleepte alweer zijn zesde nationale titel bij de profs in de wacht. Het zilver was voor Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis pakte het brons. Maar er waren veel renners met andere ambities naar Brabant afgezakt.

Eigen weg

Gosse van der Meer uit Surhuizum reed vandaag op het NK zijn enige veldrit op Nederlandse bodem dit seizoen. Met zijn recent aangeschafte camper reist hij heel Europa door. Vooral voor het plezier, zegt hij zelf. ”Ik had nooit het doel om professioneel wielrenner te worden. Maar ik doe het vooral omdat ik het heel leuk vind, puur voor het plezier. Door een beetje creatief te zijn en het op mijn eigen manier te doen kan ik er van leven. Er zijn slechts een paar jongens in Nederland die met deze sport hun geld kunnen verdienen.”

Standbeeld in China

Dat creatief zijn houdt in:veel in het buitenland rijden en zijn eigen weg zoeken met zijn eenmansploegje. En niet onverdienstelijk. Zo won hij vorige maand nog een wedstrijd in Engeland. ”Een overwinning is een overwinning”, zegt hij daarover. ”Ik rijd in de echte grote wedstrijden toch maar mee in de marge.”

Van der Meer rijdt niet alleen binnen Europa: zo heeft hij ook al twee veldritten in China en etappezeges in de Ronde van Mongolië op zijn palmares staan. “Er keken op televisie zes miljoen mensen naar die wedstrijden in China.” Van der Meer wordt daar dan ook al herkend. Misschien staat er volgend jaar zelfs een standbeeld van de veldrijder in China. “Dat krijg je als je drie grote wedstrijden wint daar. Ik moet er nog eentje. Het lijkt me heel vet om zo’n standbeeld te hebben.”

Aparte wedstrijd

Door zoveel in het buitenland te rijden vergeten de veldritfans soms dat hij Nederlander is, zo kreeg hij al de vraag of hij dit weekend op het Zwitsers kampioenschap zou starten, zegt hij lachend. ”Het Nederlands kampioenschap is een aparte wedstrijd voor mij. Ook dat mijn ouders komen kijken is tof, die zijn er anders niet bij.”

Van der Meer verwachtte een achtste of negende plek. ”Maar ik ben helemaal naar de kloten door al die maanden zoveel onderweg te zijn. We fietsen uiteindelijk gewoon met z’n allen achter Mathieu. Bij de vrouwen is het spannender, daar heb je vijf mogelijke winnaars.”

Het was inderdaad allemaal achter Van der Poel. Een halve ronde probeerde Van der Haar hem nog iets in de weg te leggen. Gosse startte vanaf de tweede rij en werd negende op het bochtige parkoers, vierenhalve minuut na de winnaar.