Politiek

Crisisteam Belastingdienst moet compensatie ouders toeslagenaffaire regelen

Bij de Belastingdienst komt er een speciaal crisisteam voor de toeslagenaffaire. De staatssecretarissen van Financiën schrijven dat aan de Tweede Kamer. Dit team moet ervoor gaan zorgen dat gedupeerde ouders compensatie krijgen.

Het is vooral belangrijk dat de ouders goed geïnformeerd worden, schrijven staatssecretarissen Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen. Daarom worden er speciale bijeenkomsten georganiseerd en komt er een loket waar ze terechtkunnen met vragen.

Lees ook: Dit is de vrouw die de toeslagenaffaire eindelijk moet gaan oplossen

Sinds haar aanstelling eind januari belt staatssecretaris Van Huffelen wekelijks met gedupeerden en gaat ze bij mensen op bezoek. “Ze is betrokken, maar ik heb nog steeds geen compensatie of iets gekregen”, vertelt gedupeerde Dulce Gonsalves aan Hart van Nederland.

Wachten op rapport

Het ministerie van Financiën zegt dat het eerst wacht op het nieuwe rapport van de commissie-Donner, dat onderzoek doet naar de toeslagenaffaire. Het rapport wordt verwacht op 12 maart. Daarna duurt waarschijnlijk nog maanden voordat alle ouders een deel van hun geld terug hebben gekregen.

Lees ook: ‘Belastingdienstmedewerkers hoorden met tranen in hun ogen onze verhalen aan’

Hierbij gaat het in veel gevallen om duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag die onterecht is ingehouden door de Belastingdienst. De eerste groep ouders die compensatie heeft gehad, vindt het bedrag veel te laag. Zij zijn nog steeds met het ministerie in overleg over een hogere vergoeding.

‘Geld is niet genoeg’

Maar bij het kijken naar compensatie moet het niet alleen over geld gaan, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten tegen Hart van Nederland. “Het is voor deze ouders ook van belang dat ze een immateriële vorm van compensatie krijgen.”

Daarmee doelt het Kamerlid op alle problemen die de ouders kregen doordat hun toeslagen werden ingehouden of teruggevorderd. Het ministerie zegt dat ook hierover gesprekken worden gevoerd met gedupeerden.