Gezondheid

Onderzoekers: coronavirus na 17 dagen nog aanwezig op materialen

Volgens Amerikaanse onderzoekers kan het nieuwe coronavirus na zeventien dagen nog aanwezig zijn op materialen. Dat schrijft de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC op basis van een onderzoek op ‘coronaschip’ Diamond Princess.

Update: Eerder meldde Hart van Nederland dat het coronavirus na zeventien dagen nog buiten het lichaam kan overleven, maar die conclusie kan niet getrokken worden.

Het CDC houdt zich, net als het Nederlandse RIVM, bezig met het signaleren, behandelen en voorkomen van ziektes. De Amerikaanse gezondheidsorganisatie komt met deze conclusie nadat onderzoekers monsters hadden afgenomen van het cruiseschip Diamond Princess, dat eind januari uit de Japanse stad Yokohama vertrok.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Honderden passagiers besmet

Van de 3711 passagiers op het schip bleken er 712 mensen besmet te zijn met het virus. Negen personen overleden aan de gevolgen van de ziekte. Op het moment van de ontdekking was het schip al zes keer aangemeerd in drie verschillende landen.

Het virus werd ontdekt bij een passagier die de Diamond Princess verliet in Hong Kong. Vervolgens moesten alle vakantiegangers het schip in quarantaine. Ze moesten lange tijd in hun hutten blijven. Het cruiseschip keerde terug naar Yokohama.

Lees ook: Vier Nederlanders die vastzaten op Diamond Princess weg uit Japan

Opvallend was dat de onderzoekers het virus daarna nog op verschillende materialen terugvonden. Dit terwijl de passagiers al zeventien dagen daarvoor het schip hadden verlaten. Het CDC waarschuwt daarom voor besmettingsgevaar op cruiseschepen, omdat daar veel mensen uit verschillende landen voor een langere tijd dicht op elkaar zitten.