Politiek

LIVEBLOG | Mogelijk snel extra maatregelen in drie grootste steden

Het coronavirus is stilaan bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic’s te liggen en voor diverse regio’s is risiconiveau 2 afgekondigd. Als het aantal besmettingen niet snel afneemt zijn extra preventiemaatregelen nodig om het virus in Nederland te beteugelen.

Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus van vrijdag 25 september.

Update 17:17 – André Rieu blaast kerstconcerten Maastricht af om corona

André Rieu blaast zijn kerstconcerten in het MECC in Maastricht af in verband met de coronapandemie. De concerten van Rieu en zijn Johann Strauss Orkest worden een jaar uitgesteld tot 18 en 19 december 2021. Dat maakte het MECC vrijdag bekend.

Lees hier meer

Update 16:15 – Rutte: mogelijk snel extra maatregelen in drie grootste steden

Premier Mark Rutte sluit niet uit dat de drie grootste steden in de Randstad op korte termijn extra maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet heeft daarover advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT), waarin deskundigen zitten.

De gestage nieuwe opmars van het coronavirus baart het kabinet grote zorgen. Het aantal besmettingen loopt de laatste weken vooral sterk op in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Update 16:00 – Regionale coronamaatregelen vanaf zondag voor nog eens acht veiligheidsregio’s

De regionale coronamaatregelen die vorige week van kracht werden in met name de Randstad, gelden vanaf zondagavond 18.00 uur voor nog acht veiligheidsregio’s waar het aantal besmettingen te hoog is opgelopen. Dat heeft minister-president Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

De nieuwe regio’s zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. Kroegen moeten daar ‘s avonds vroeger dicht en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig.

Lees hier meer

Update 15:00 – De Jonge over Tilburg: zo raken we vrijheden weer kwijt

Feestende voetbalsupporters die op een plein naar de wedstrijd van Willem II tegen Rangers FC keken, hebben zich “heel onverantwoord” gedragen, vindt coronaminister Hugo de Jonge. “Dit is de snelste manier om onze vrijheid weer kwijt te raken”, zegt de bewindsman over de honderden supporters die zich niet aan de coronaregels hielden.

“Ik denk dat iedereen die de beelden heeft gezien, tot de conclusie moet komen dat het onverantwoord is”, zegt De Jonge op de dag na de Willem II-wedstrijd. “Schreeuwen doe je maar voor je eigen tv.” Als mensen zich op deze manier gaan gedragen, moeten ze de “verworven vrijheden” weer inleveren.

Update 14.31 – Aantal coronabesmettingen stijgt met 2777
Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is een toename ten opzichte van donderdag, toen 2544 meldingen werden geregistreerd.
Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg in het afgelopen etmaal met 36 en het aantal sterfgevallen met 16.
Update 12.31 -Veiligheidsregio Amsterdam bereidt opschaling ‘niveau Ernstig’ voor

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland bereidt nieuwe, strengere maatregelen voor om de tweede besmettingsgolf te breken. Wel het liefst via het kabinet, voor maximale impact op de groepen waarin het virus om zich heen grijpt.

Dat meldt Het Parool vrijdag op basis van bronnen.

Lees verder.

Update 11.25 – OVV: veel aandacht voor corona-aanpak overheid bij verpleeghuizen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat in het onderzoek hoe de Nederlandse overheid en andere betrokken partijen de coronacrisis hebben aangepakt, specifiek kijken naar hoe de zich steeds ontwikkelende kennis over het virus is benut in de crisisaanpak. Bijzondere aandacht zal er zijn voor de wijze waarop in verpleeghuizen met deze crisis is omgegaan.

Dat laat de OVV weten in een update van het afgelopen mei aangekondigde onderzoek. De eerste, verkennende onderzoeksfase is nu afgerond. De OVV liet eerder al weten te hopen over een jaar met de bevindingen te komen.

“Het onderzoek zal feitelijk reconstrueren wat er in aanloop naar en gedurende de verschillende fases van de coronacrisis in Nederland is gebeurd. Er zal in ieder geval worden teruggekeken op het handelen van betrokken partijen in de fases voordat Covid-19 bekend was, gedurende de uitbraak in China en later in Italië, en in de verschillende fases van de pandemie in Nederland”, laat de onafhankelijke instantie weten.

Update 09.11 -Hoofd infectieziekten GGD Amsterdam: volksgezondheid in gevaar

Hoofd infectieziekten bij de GGD Amsterdam Yvonne van Duijnhoven heeft het gevoel dat de volksgezondheid in de hoofdstad op dit moment in gevaar is. Dat zegt ze in een interview met AT5.

Van Duijnhoven reageert op het aantal van ruim 3000 besmettingen met het coronavirus die de afgelopen twee weken werden vastgesteld in Amsterdam. Het aantal inwoners van het Stadsdeel Nieuw-West dat positief testte, verdubbelde. “Daar schrik ik natuurlijk van”, aldus het hoofd infectiezieken. “Het is een zeer zorgelijke situatie. Wij als GGD zijn verantwoordelijk voor de volksgezondheid in de stad en ik heb echt het gevoel dat die volksgezondheid op dit moment in gevaar is.”

Van Duijnhoven geeft aan dat het aantal besmettingen hoog is in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost. “Maar de laatste weken zien we in alle stadsdelen een stijging. Wat we in Nieuw-West zien, net als in andere stadsdelen, is dat veel jonge mensen het oplopen, tussen de 19 en 30 jaar. Dat is ongeveer 40 procent van alle besmettingen.”

Update 06.51 -Helft zorgmedewerkers kreeg te maken met bedreigingen

Zes op de tien zorgmedewerkers hebben de afgelopen maanden meer agressie en intimidatie op de werkvloer ervaren. Bijna een kwart ondervond zelfs fysiek geweld, zoals slaan, bijten of schoppen.

Dat blijkt uit een peiling onder zo’n 1200 leden van beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91.

Lees verder.

Update 06.22 – Grieperige scholieren in de knel door examenregels

Grieperige scholieren die door de coronaregels thuis moeten blijven en een schoolexamen missen, mogen de toets in sommige gevallen helemaal niet meer maken. Hierdoor dreigt een situatie te ontstaan waarbij zieke tieners alsnog naar school komen. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

Door de corona-uitbraak in maart zijn veel schoolexamens verplaatst naar het begin van dit schooljaar. Normaal gesproken verliest een scholier een kans als hij – om welke reden dan ook – niet komt opdagen bij een examen. Maar door de strikte coronaregels worden scholieren met een kleine kriebel in de keel, verplicht om thuis te blijven.

De VO-Raad, de koepelorganisatie voor middelbare scholen, bevestigt het probleem en noemt het een ’serieuze kwestie’. “We willen natuurlijk voorkomen dat leerlingen met klachten die op corona wijzen naar school komen om examen te doen’’, zegt een woordvoerder.

Volgens scholierenbond LAKS komen leerlingen op tientallen scholen waar het probleem zich voordoet in de knel. “Sommige scholen houden krampachtig vast aan oude regels die in coronatijd niet meer werken”, aldus voorzitter Nienke Luijckx.

ANP