Politiek

LIVEBLOG | Weer dagrecord aantal besmettingen, ook meer patiënten in ziekenhuizen

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft in rap tempo oplopen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een ‘gedeeltelijke lockdown’. Volg hier het laatste nieuws.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 8.184, dat zijn er 45 meer dan zaterdag
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 1.652, dat zijn er 84 meer dan zaterdag
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 352, dat zijn er 7 meer dan vrijdag
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.751
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:33 – Grote zorgen om ouderen die in coronatijd ondervoed raken

Doordat ouderen lusteloos worden, minder bezoek krijgen en soms zelf geen eten in huis kunnen halen, vallen ze in coronatijd soms tientallen kilo’s af. Ze raken daardoor ondervoed, wat soms vergaande gevolgen kan hebben. Verschillende zorginstanties trekken nu aan de bel.

“We zien dat sommige ouderen niet eens weten hoe de magnetron werkt”, zo vertelt Anne Fleur Klandermans van Zorgimpuls, één van de organisaties die hun zorgen uiten. “Door corona komt niemand bij hen thuis. Moet je je dan aansluiten bij een eetclub? Niet iedereen zit daarop te wachten.”

Lees hier verder.

Update 19:30 – ‘Kwart miljoen sterfgevallen door coronavirus in Europa’

In het bijna 750 miljoen inwoners tellende werelddeel Europa zijn volgens statistieken die het Franse persbureau AFP heeft geraadpleegd, inmiddels meer dan 250.000 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Er zijn volgens de cijfers 7,3 miljoen besmettingen geregistreerd in het werelddeel.

In het Verenigd Koninkrijk zijn verreweg de meeste sterfgevallen geweest die worden geweten aan het virus. Er zijn daar bijna 43.650 sterfgevallen geregistreerd die aan het coronavirus worden toegeschreven. In Italië (36.543) Spanje (33.775) en Frankrijk (33.392) zijn ook veel coronadoden geteld. Rusland registreerde er ruim 24.000. Meer dan twee derde van de sterfgevallen in Europa zijn in deze vijf landen.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 8000 sterfgevallen geregistreerd (8342), het hoogste dodental in een week in Europa sinds medio mei.

Update 17:35 – Kort geding Haagse horecazaak tegen sluiting om corona

Om de door het kabinet opgelegde sluiting van restaurants aan te vechten, spant de Haagse bodega De Posthoorn een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Volgens eigenaar Michael Meeuwisse hebben al veel andere horecazaken zich bij het initiatief aangesloten.

Met de rechtszaak, dinsdag voor de rechtbank in Den Haag, wil hij bereiken dat de sluiting van restaurants per direct wordt opgeheven.

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, opperde woensdag dat restaurants mogelijk open kunnen blijven. Ze moeten dan wel gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn. Het kabinet had toen net bepaald dat restaurants, lunchrooms en cafés een maand de deuren moeten sluiten.

Update 16:50 – Noordrijn-Westfalen stelt 80 ic-bedden beschikbaar voor Nederland

In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn momenteel tachtig bedden in 48 ziekenhuizen beschikbaar voor de intensieve medische zorg van Nederlandse Covid-19 patiënten. Dit heeft het Duitse ministerie van Volksgezondheid tegen het Duitse persbureau DPA gezegd.

“Op dit moment is geen van deze bedden bezet”, aldus het ministerie. In Nederland verspreidt het coronavirus zich momenteel razendsnel. De situatie in de ziekenhuizen wordt als bedreigend beschouwd. Door tekorten in het aanbod zijn sommige ziekenhuizen in grote steden al gedwongen om hun afdelingen voor spoedeisende hulp tijdelijk te sluiten.

Update 16:45 – Tekort zorgmedewerkers verpleegzorg ‘rampzalig’

Het tekort aan zorgmedewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg is op steeds meer plekken rampzalig, zegt Henk Kamp, voorzitter van ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties.

“Het water staat tot aan onze lippen. In een aantal regio’s lukt het niet meer om de personeelsroosters in de thuiszorg en verpleeghuiszorg rond te krijgen”, aldus de voorzitter. Sommige zorginstellingen hebben volgens hem ziekteverzuimpercentages van bijna 50 procent, als gevolg van het coronavirus.

Lees hier verder.

Update 14:21 – Opnieuw dagrecord aantal nieuwe besmettingen: 8184 gevallen gemeld

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 8141 maar dat is zondag bijgesteld.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 15. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend waren 28 sterfgevallen gemeld.

Rotterdam-Rijnmond liet een flinke toename zien afgelopen etmaal van 1190 nieuwe positieve tests. Amsterdam-Amstelland telde 855 nieuwe gevallen, gevolgd door de provincie Utrecht met 812 positieve tests en Haaglanden met 662 nieuwe gevallen. De regio Hollands Midden liet een toename zien van 485 positieve tests.

Update 13:57 -Weer meer coronapatiënten in het ziekenhuis

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1652 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 84 meer dan op zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van die patiënten liggen er 364 op de intensive care, een stijging van 12 ten opzichte van de dag ervoor. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.

Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 23 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

“De grotere stijging van het aantal opgenomen covidpatiënten in de afgelopen 24 uur wijkt niet af van de trend van de afgelopen weken. De stijging varieert van dag tot dag, afhankelijk van het aantal nieuwe patiënten en het aantal ontslagen uit het ziekenhuis”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Update 13:49 – Restaurants naar de rechter om coronasluiting  van kabinet

Zeker dertig horecaondernemers hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat om de door het kabinet opgelegde coronasluiting van restaurants van tafel te krijgen. Dat meldt De Telegraaf.

De restauranthouders stappen naar de rechter na een oproep van eigenaar Michael Meeuwisse van bodega De Posthoorn aan het Lange Voorhout in Den Haag. Bij de spoedprocedure wordt de rechter gevraagd om de vorige week afgekondigde wekenlange sluiting van restaurants met onmiddellijke ingang op te heffen. Het kort geding dient dinsdag om 10.30 uur bij de Haagse rechtbank, zo laat Meeuwisse weten.

Update 13:19 – Ggz ziet meer depressies en stress bij jongeren door corona

Ggz-instellingen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid van vooral kinderen en jongeren, maar ook kwetsbare groepen zoals verslaafden, daklozen en ouderen.

Volgens onderzoek van de Nederlandse ggz hebben jongeren meer stress, last van depressies en krijgen ze te maken met gevaarlijke situaties, veroorzaakt door een gebrek aan contact met volwassenen. In de verslavingszorg ziet de koepelorganisatie dat cliënten zich onttrekken aan de zorg en vereenzamen.

“De problemen die we zien, zijn acuut en moeten geadresseerd worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken te helpen. Daarbij is extra oog nodig voor kinderen en jongeren”, aldus de organisatie. De huidige gedeeltelijke lockdown brengt volgens de ggz risico’s met zich mee. “Een gehele lockdown zal veel schade aanrichten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze doelgroep.”

Update 12:46 – Nu ook Schiermonnikoog niet meer coronavrij

Op Schiermonnikoog is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een inwoner. De besmetting is vastgesteld door één van de huisartsen op het Waddeneiland. De GGD is op dit moment bezig met bron- en contactonderzoek. Schiermonnikoog was de enige nog coronavrije gemeente van het land.

Burgemeester Ineke van Gent: “Helaas is een eilander positief getest. Wij wensen onze inwoner en de familie veel sterkte en een spoedig herstel. Ik hoop dat de gevolgen en verdere besmettingen heel beperkt zullen zijn.” Van Gent benadrukt dat het belangrijk is de landelijke maatregelen na te leven “die natuurlijk ook gelden op Schiermonnikoog”.

Update 11:11 – Rutte: besef over vakantie koning kwam te laat

Premier Mark Rutte heeft “te laat beseft” dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland “niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen”. Zeker na de persconferentie van dinsdag 13 oktober had hij zich daarvan bewust moeten zijn, zegt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Koning in aanzien gedaald na omstreden vakantie in Griekse villa

“Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid.”

Lees hier verder.

Update 11:07 – Minister Bijleveld: verstandig dat koning terugkwam van vakantie

Het is verstandig dat de koning en zijn gezin zijn teruggekomen van hun vakantie naar Griekenland, vindt minister van Defensie Ank Bijleveld. Het koningspaar keerde zaterdag terug na een uiterst kort verblijf, nadat ophef was ontstaan over hun vakantie temidden van de pandemie.

“Het mag”, zegt Bijleveld daarover bij WNL op Zondag. Griekenland is immers een ‘geel’ gebied. Niet-noodzakelijke reizen naar een gebied met die code zijn toegestaan. “Maar het lijkt mij verstandig dat-ie is teruggekomen.”

Bijleveld benadrukte dat het kabinet juist vaak heeft opgeroepen zo weinig mogelijk te reizen en zo weinig mogelijk op pad te gaan. “Dan is het belangrijk dat iedereen zich eraan houdt. We hebben als kabinet zelfs tips uitgegeven over wat je kan doen in de herfstvakantie”, zegt de minister.

Update 10:52 – Politie maakt ook einde aan coronafeestje in Zutphen

De politie heeft dit weekend ingegrepen bij een coronafeestje in Zutphen. Een grote groep jongeren hielden daar zaterdagavond een feestje in een bedrijfspand.

Volgens Omroep Gelderland waren de 24 jongeren tussen de 15 en 22 jaar en kwamen ze vooral uit Arnhem en omstreken. De politie maakte er een eind aan en gaf iedereen een boete.

Update 10:11 – Honderden kerkgangers in Barneveld

Ruim tweehonderd gelovigen zijn zondagochtend bij elkaar gekomen in de Rebohothkerk van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld. De kerk had 250 kerkgangers uitgenodigd voor de dienst en houdt zich daarmee niet aan het dringend geadviseerde maximum van dertig mensen in een binnenruimte. Dat kan volgens een woordvoerder van de kerk makkelijk, aangezien er in het kerkgebouw ruimte is voor tweeduizend kerkgangers en iedereen dus ruim voldoende afstand kan houden.

“Alle RIVM-richtlijnen voor de gezondheid worden streng nageleefd”, aldus de woordvoerder. Bij binnenkomst in de kerk droegen de meeste gelovigen een mondkapje. Handen desinfecteren was verplicht.

De Gereformeerde Gemeente heeft overal in Nederland en ook in Barneveld hele grote kerken, omdat de stroming zeer trouwe kerkgangers heeft. “We hebben al afgeschaald. Eerst mochten er nog zeshonderd mensen tegelijk komen, toen vierhonderd en nu nog maar 250. Als het aantal besmettingen oploopt, schalen we weer verder af. Dat gebeurt in overleg met de gemeente en de gezondheidsdiensten”, zegt de woordvoerder. Omdat er geen plaats is voor alle gemeenteleden, zijn de diensten ook online te volgen.

De gemeente moet het zondag overigens zonder de eigen dominee doen. Die zit thuis in quarantaine. Hij heeft zaterdag een coronatest ondergaan en wacht op de uitslag.

Update 09:15 – Politie maakt eind aan illegaal feestje in ‘s-Gravenzande

De politie heeft afgelopen nacht een einde gemaakt aan een illegaal feestje in het Zuid-Hollandse ‘s-Gravenzande. De party werd gehouden in een bedrijfsunit. Agenten en boa’s hebben de feestvierders naar huis gestuurd.

Volgens de politie op Twitter leek het binnen meer op een café dan op een bedrijfsruimte. De eigenaar kan een coronaboete tegemoet zien. “Onbegrijpelijk dat in deze #coronatijd mensen zo eigenwijs en onverantwoordelijk zijn”, twitteren agenten. Volgens Omroep West ging het om 17 mensen.

Update 08:41 – Natuurbeheerders: zoek een rustige plek in het bos

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Nationale Park De Hoge Veluwe verwachten dat het dit weekeinde druk zal worden in de bossen en met name op en rond de Veluwe. Ze raden wandelaars dringend aan om niet allemaal naar de bekendste plekken te gaan, zoals de Posbank en het Kootwijkerzand. “Op onze website staan duizenden wandelingen, er zijn rustige plekken genoeg”, aldus Natuurmonumenten. Ook Staatsbosbeheer heeft een lange lijst gemaakt van “onbekende streken”.

Lees ook: Staatsbosbeheer vreest vakantiedrukte in de bossen: ‘Kom niet met de auto en ga in je eigen buurt wandelen’

Heel Nederland heeft dit weekeinde herfstvakantie. Een boswandeling is altijd al een favoriet herfstuitje. Nu er vanwege het coronavirus niet veel andere uitstapjes mogelijk zijn, zal dat nog meer in trek zijn denken de organisaties. “Maar ook in het bos geldt de 1,5 meter afstand. Een mondkapje dragen is bijvoorbeeld op overdekte locatie als een uitkijktoren verplicht. Groepsvorming is verboden. En laat geen afval als wc-papier en zakdoekjes achter.”

Update 08:23 – Kerken Barneveld en Staphorst laten meer dan 30 mensen toe

De Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum laat zondag meer dan dertig bezoekers per dienst toe. Hoeveel het er zullen worden is afwachten, maar volgens de kerk zelf kunnen er maximaal 250 kerkgangers de dienst bijwonen met inachtneming van de afstandsregel. De Rehobothkerk telt 2000 zitplaatsen. Er zijn zondag drie zogeheten leesdiensten, waarbij er geen predikant is maar een ouderling voorleest uit de Bijbel.

Vorige zondag hield de Rehobothkerk drie diensten waar per keer 400 tot 450 mensen aanwezig waren. Eerder waren er driemaal 600 mensen in de kerk.

Lees ook: Kamerleden spreken zich uit over grote kerkdiensten in Staphorst: ‘Echt onverantwoord’

Een ander kerkgenootschap, de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), heeft het maximale aantal kerkgangers wel afgeschaald naar dertig per dienst, kinderen onder de twaalf daarbij niet meegerekend. Ook wordt mensen gevraagd bij het in- en uitgaan van de kerk een mondkapje te dragen. Daarmee geeft de koepelorganisatie gehoor aan de oproep van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om zich binnen één ruimte te houden aan de landelijk geldende groepsgrootte. Verschillende kerken van dit genootschap, onder meer in Staphorst, lieten eerder wel veel meer dan dertig mensen toe bij een dienst.

De kerk in Staphorst liet zaterdag weten dat ook zondag weer te zullen doen, maar kon geen aantallen noemen. De gemeenteleden zijn volgens een rooster uitgenodigd om een van de drie diensten op deze dag bij te wonen, die elk ook nog worden verdeeld over drie locaties: de Dorpskerk, het Leergebouw en het dienstgebouw.