Gezondheid

LIVEBLOG | Aantal nieuwe coronagevallen daalt licht: 5941 meldingen in afgelopen 24 uur

Na een flinke daling neemt het aantal nieuwe besmettingen gestaag weer toe. Wel liggen er steeds minder patiënten in de ziekenhuizen. Tot en met volgende week woensdag gelden er in ieder geval nog strengere coronamaatregelen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 5.941, dat zijn er 167 minder dan op vrijdag
– Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.125, dat zijn er 56 minder dan op vrijdag
– Aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 595, dat zijn er 14 minder dan op vrijdag
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.358
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:20 – Demonstratie Amsterdam beëindigd om niet naleven coronaregels

Een betoging op het Museumplein in Amsterdam, waar zo’n duizend mensen op af waren gekomen, is zaterdagavond voortijdig afgebroken. Tijdens de demonstratie Vrouwen voor Vrijheid bleek dat de deelnemers de coronamaatregelen niet goed naleefden, meldt de gemeente.

Volgens een woordvoerder hebben de politie en de organisatie meerdere keren opgeroepen om 1,5 meter afstand te houden, maar werd daar door de aanwezigen nauwelijks gehoor aan gegeven. In overleg is de demonstratie ruim een halfuur eerder afgebroken. De demonstranten gingen daarna in alle rust uiteen.

Update 17:29 – Viruswaarheid spant kort geding aan tegen de Staat

Viruswaarheid spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat waarin zij een einde eist aan “de massale coronatestcampagne”. Volgens de actiegroep is de gebruikte PCR-test niet geschikt om vast te stellen of iemand geïnfecteerd is met het coronavirus.

“De bijsluiter van deze PCR-testen vermeldt uitdrukkelijk dat een positieve test niet betekent dat iemand drager is van het virus. Het gebruik van de test voor dit doel is bovendien niet goedgekeurd door de Europese Unie”, aldus de groep.

Volgens Viruswaarheid gebruikt de overheid deze uitslagen om de coronamaatregelen te rechtvaardigen. “In de ‘Routekaart Coronamaatregelen’ is het aantal positieve testen per 100.000 inwoners direct gekoppeld aan het op- en afschalen van maatregelen. Het coronabeleid is gebaseerd op drijfzand. Het kabinet rechtvaardigt de maatregelen op een voor dat doel ongeschikte test. Dat is onrechtmatig”, aldus woordvoerder Jeroen Pols van Viruswaarheid.

Update 15:11 – LCPS: Aantal coronapatiënten op ic iets afgenomen

In Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 56 coronapatiënten minder dan vrijdag. Het zijn er in totaal 2125, daarvan liggen 595 Covid-patiënten op de intensive care, 14 minder dan vrijdag. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het afgelopen etmaal zijn 35 patiënten, onder wie 6 ic-patiënten, verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s.

Update 14:18 – Aantal nieuwe coronagevallen daalt licht: 5941 meldingen in afgelopen 24 uur

Het aantal nieuwe coronagevallen is voor het eerst sinds dinsdag gedaald. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5941 positieve tests geregistreerd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had op vrijdag 6109 nieuwe gevallen gemeld, maar dat is zaterdag bijgesteld naar 6108. Donderdag werden 5651 nieuwe gevallen gemeld, woensdag 5417 en dinsdag 4681.

In Rotterdam zijn het afgelopen etmaal 328 besmettingen vastgesteld, in Amsterdam kwamen 308 gevallen aan het licht, in Den Haag 154, in Tilburg 130 en 118 in Den Bosch. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kende met 670 de meeste nieuwe besmettingen. Midden- en West-Brabant telde er 578, Haaglanden 394, Amsterdam-Amstelland 367 en Gelderland-Zuid 185.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 86. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 54 sterfgevallen gemeld.

Update 13:56 – Agent gewond naar ziekenhuis na beëindigen feestje in Eindhoven

In Eindhoven is een agent gewond geraakt toen hij met collega’s een einde wilde maken aan een feest in een bedrijfspand aan de Kruburg. De agent raakte gewond aan zijn hoofd en een knie en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij doet aangifte van zware mishandeling. Vier mannen zijn aangehouden, onder wie een 45-jarige man uit Eindhoven en zijn zoon van zestien die de politie beledigde, aldus de politie.

Agenten wilden vrijdagavond laat het pand ingaan waar ze binnen meerdere mensen zagen en ook luide muziek hoorden. De man die de deur opendeed voelde daar niets voor en agenten die toch naar binnen gingen, kregen klappen. De betrokken politieman werd hard tegen zijn knie getrapt, waardoor de knieschijf uit de kom schoot. Zeven mensen die in het pand waren kregen een boete, vier anderen zijn aangehouden. De minderjarige is overgedragen aan zijn moeder en wordt later verhoord.

Update 11:00 – Ook illegaal feest in Amsterdamse Bos voorkomen

Verder heeft de politie een illegaal feest in het Amsterdamse Bos voorkomen. Daar mag vanwege de coronamaatregelen na 00.00 uur niemand meer zijn. Rond 00.30 uur kreeg de politie een tip over het illegale feest aan de Blekerskade in Amstelveen. Bij de onderdoorgang van de A9 bleek een groep van ongeveer honderd feestgangers te staan. Ook van hen ging een aantal er gelijk vandoor. Toch heeft de politie ook meerdere personen en voertuigen gecontroleerd.

Update 09:47 – Politie maakt einde aan studentenfeest Maastricht

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Maastricht een einde gemaakt aan een illegaal studentenfeest. Dat vond plaats in een voormalig klooster aan de Tongerseweg in Maastricht, laat de politie zaterdag weten.

Zo’n veertig feestgangers werden op de bon gegooid. De geluidsapparatuur is in beslag genomen. De politie zette bij het beëindigen van het feest ook twee honden in.

In verband met het besmettingsgevaar door het coronavirus zijn samenkomsten als feesten verboden. De politie trad de afgelopen weken op meerdere plaatsen op tegen illegale feesten.

Update 01:30 – Experts pleiten voor vaccinatiecampagne

Experts pleiten voor een vaccinatiecampagne om met name jongeren te overtuigen een coronaprik te halen. Een nieuwe taskforce moet die samen met het RIVM ontwikkelen, zegt kinderarts-infectioloog, vaccinoloog en emeritus-hoogleraar Ronald de Groot tegen De Telegraaf.

Volgens De Groot wordt het een opgave jongvolwassenen ervan te overtuigen zich te laten vaccineren. “Dat is een zorgpunt en een probleem. Een deel heeft door hun gedrag laten zien corona niet zo serieus te nemen. Dat is een aanzienlijke groep. Om die te bereiken zal een goede communicatiestrategie nodig zijn.”

Jongeren wanen zich onaantastbaar en denken mogelijk dat de bijwerkingen erger zijn dan de kwaal en laten het afweten, signaleert de vaccinoloog. Om hen te bereiken zou de overheid een omvangrijke campagne moeten uitrollen. “Er zijn voorbeelden nodig die aansprekend zijn en die laten zien dat het hip en cool is om je laten vaccineren. Dat je daarmee ouders en grootouders beschermt die mogelijk kwetsbaar zijn.”

Vaccineren is ook in hun eigen belang, zegt viroloog Ab Osterhaus. “Dat is in de voorlichting erg belangrijk. De boodschap zou kunnen zijn: ’Hé jongens, als je meedoet dan kun je de kroeg weer in!’ Dat zal jongeren moeten aanspreken. Want als we een groepsimmuniteit van minimaal 70 procent bereiken, dan wordt alles veel makkelijker en kunnen veel beperkingen er uiteindelijk weer af.”