Politiek

LIVEBLOG | Aantal positieve coronatesten zakt verder tot onder 9.000

De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. Het aantal besmettingen blijft toenemen en de ziekenhuizen liggen steeds voller met coronapatiënten. Ondertussen is Nederland in een ‘gedeeltelijke lockdown’ en de effecten van die lockdown zijn nog niet duidelijk te zien. Volg hier het laatste nieuws.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 8.740, dat is 1.079 minder dan op zaterdag
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 1.910, dat zijn er 45 meer dan op zaterdag
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 583, dat is er een minder dan op zaterdag
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 7.435
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 15:17 – Meer dan 350 boetes uitgedeeld op illegale feesten rond Halloween

De politie heeft zaterdagavond en -nacht meer dan 350 boetes uitgedeeld tijdens het beëindigen van illegale feesten. Verspreid over Nederland waren op de Halloweenavond meer dan tien feesten waar de politie bekeuringen uitdeelde, blijkt uit een opsomming van politieberichten hierover op zondag. De feesten zijn in strijd met de coronamaatregelen en noodverordeningen.

Een optelsom van diverse politieberichten leert dat de politie zaterdagavond de handen vol had aan illegale feesten. De meeste boetes zijn uitgedeeld in een bos bij Geulle in de Limburgse gemeente Meerssen. Daar werden ongeveer honderd feestvierders bekeurd en zorgde de ME ervoor dat het feest werd beëindigd.

Andere grote feesten waren in de omgeving van Amsterdam. Daar deelde de politie bijna vijftig boetes uit aan bezoekers van een feest in een bedrijfspand aan de Anthony Fokkerweg en beëindigden agenten een feest met zestig bezoekers in een woning op de Zuidas. Op een vakantiepark bij Halfweg bleken zestig personen Halloween te vieren, in Hoofddorp bekeurde de politie zaterdagavond vijftig feestgangers in een bedrijfspand aan de Parellaan.

Organisatoren van illegale feesten riskeren een boete van 4000 euro. Voor bezoekers die de coronaregels overtreden, zijn de boetes onlangs verlaagd van 395 euro naar 95 euro.

Update 14:24 – Aantal positieve coronatesten zakt verder tot onder 9.000

Het aantal gemelde coronabesmettingen is zondag opnieuw gedaald, tot onder de 9.000, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kwam er bij het RIVM 8740 meldingen binnen van positieve tests. Op zaterdag waren dat er 9819.

De meldingen nemen de laatste dagen af. Op vrijdag werden er nog 11.127 nieuwe gevallen gemeld.

In Rotterdam kwamen er tussen zaterdagochtend en zondagochtend 616 positieve tests bij. Amsterdam telde 519 nieuwe gevallen, Den Haag 287 en Utrecht 161.

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 68.000 positieve tests geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn ruim 359.000 Nederlanders positief getest. Het werkelijke aantal mensen dat het virus heeft opgelopen ligt vrijwel zeker hoger, omdat in de beginfase van de uitbraak lang niet iedereen werd getest. Een onbekend aantal mensen is overleden of genezen zonder dat ooit is vastgesteld of ze het virus onder de leden hadden.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 39. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend waren 51 sterfgevallen gemeld.

Update 14:11 – Totaal aantal opgenomen coronapatiënten met 45 gestegen

Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten is gestegen met 45 ten opzichte van zaterdag. In totaal zijn er nu 2493 patiënten met Covid-19 opgenomen in ziekenhuizen, zo blijkt zondag uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

Vooral op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gestegen, naar 1910. Op de intensive care liggen momenteel 583 coronapatiënten, 1 minder dan op zaterdag. Daarvan liggen twee patiënten op een ic in Duitsland.

Naast coronapatiënten liggen er nog 446 patiënten met andere aandoeningen op de ic, zes minder dan zaterdag. De totale ic-bezetting komt daarmee op 1029. Het aantal nieuwe covid-opnames bedraagt 237 in de kliniek en 58 op de ic. In de afgelopen 24 uur zijn er 38 patiënten verplaatst tussen de regio’s, onder wie drie ic-patiënten.

Update 13:11 – Meer coronabesmettingen bij PSV, maar duel met ADO gaat door

PSV heeft weer twee coronabesmettingen erbij binnen de selectie. Jorrit Hendrix en reservekeeper Vincent Müller zijn dit weekeinde positief getest. PSV heeft de KNVB nogmaals verzocht om de thuiswedstrijd van later op de dag tegen ADO Den Haag uit te stellen, maar de Eindhovense club moet spelen van de bond.

Eerder werden zeven spelers uit de PSV-selectie al positief getest. Bij Jong PSV zijn vijf voetballers besmet. “We kunnen net aan voldoen aan het minimaal aantal spelers”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. “Naar de letter van de afspraken die zijn gemaakt over voetballen in coronatijd moeten we spelen, maar er staan vanmiddag spelers op het veld die eigenlijk niet kunnen spelen vanwege dreigende overbelasting en dus kans op blessures.”

Update 11:21 – Burgemeester Haarlemmermeer wil hogere coronaboetes voor ‘a-sociale’ en illegale feesten

Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer pleit voor hogere boetes voor organisatoren van illegale feesten. “Deze feestjes zijn asociaal en onverantwoord in een tijd waarin we allemaal ons best doen om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden en verdere schade aan de economie te beperken”, zegt de burgemeester van Haarlemmermeer.

Schuurmans doelt op een illegaal Halloweenfeest dat in de nacht van zaterdag op zondag werd gevierd op een vakantiepark bij Halfweg. Het feest werd gehouden in een acht-persoons huisje. De zeventig aanwezigen hebben allemaal een boete gekregen.

Schuurmans heeft geen goed woord over voor de organisatoren van illegale feesten in coronatijd. “De organisatoren vind ik crimineel en zouden wat mij betreft hogere boetes opgelegd mogen krijgen”, zegt ze op Twitter.

Verspreid over heel Nederland stuitte de politie dit weekend op illegale feesten. Zo werden honderden mensen uit Limburgs bosgebied gehaald en werden er meerdere feestje gehouden in Amsterdam.

Update 09:44 – Tientallen boetes uitgedeeld op drie illegale feesten Amsterdam

De politie Amsterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie illegale feesten beëindigd. Tientallen boetes zijn uitgedeeld aan aanwezige feestvierders. Ook zijn er aanhoudingen verricht en is geluidsapparatuur in beslag genomen.

In een woning aan de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas beëindigde de politie om 02.00 uur een feest waar ongeveer zestig personen aanwezig waren. De twee eigenaren van de woning en de persoon die als portier fungeerde, kregen een boete.

In een bedrijfspand aan de Anthony Fokkerweg op bedrijventerrein Schinkel deelde de politie 46 boetes uit aan bezoekers van een illegaal feest. Bij aankomst van de politie om 02.30 uur maakten veertig personen zich direct uit de voeten. Een van de bezoekers gaf een agent een kaakslag. De organisator van het feest kreeg een proces verbaal. Die kan ook op bestuurlijke maatregelen van de gemeente rekenen, zoals een dwangsom of een bestuurlijke boete. Tot slot beëindigde de politie een feest aan de Leidsekruisstraat in het centrum van Amsterdam. Daar waren meer dan twintig personen aanwezig.

Meldingen van illegale feesten worden met voorrang behandeld, waarschuwt de politie. “De tijd van waarschuwen is daarbij echt voorbij.” In de nacht van vrijdag op zaterdag beëindigde de politie ook al een feest in een bedrijfspand aan de Van Eeghenstraat.

Update 08:02 – ME beëindigt illegaal feest in Limburgs bosgebied

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest in een bosgebied in het Limburgse Geulle, gemeente Meerssen, beëindigd. Volgens een politiewoordvoerster waren er rond 03.00 uur tussen de 100 en 150 feestvierders bijeen.

Ongeveer honderd aanwezigen hebben een bekeuring gekregen, elf mensen zijn aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren. De aanwezige apparatuur is in beslag genomen.

Lees hier meer.

Update 02:11 – Rutte: coronavirus trekt zware wissel op samenleving

Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond, tijdens de Protestantse Lezing, uitgebreid stilgestaan bij de ontwrichtende gevolgen van het coronavirus. Die hield hij op het Petrus Festival in Den Haag. “We kunnen er niet omheen: het coronavirus trekt een ongelooflijk zware wissel op onze samenleving. Op iedereen die door corona een geliefde moet missen. Op mensen die er nu heel ziek van zijn, of die worstelen met de lichamelijke en mentale nasleep van het virus. Maar ook op jongeren én ouderen die vanwege alle sociale beperkingen te maken krijgen met spanningen achter de voordeur, met eenzaamheid en depressieve gevoelens. Of op al die ondernemers van wie het bedrijf op omvallen staat en op de mensen die dreigen hun baan te verliezen.”

Volgens Rutte nemen de spanningen bij de mensen toe, “maar onderliggend is en blijft Nederland een land van vrijwilligers en onderling hulpbetoon. Een land van boodschappen doen voor elkaar en een pannetje soep voor de zieke buurvrouw. Ook tijdens deze tweede golf zijn er nog altijd meer mensen met geduld en compassie, dan met een kort lontje.”

Rutte sprak wegens corona in een bijna lege Kloosterkerk in Den Haag tot de mensen thuis, die de toespraak online konden volgen.