Lifestyle & Entertainment

Via deze apps kun je 'afspreken' met vrienden en familie tijdens de coronacrisis

Met ‘social distancing’ als de nieuwe norm, zoeken mensen naar andere manieren om tóch te kunnen afspreken met naasten in tijden van coronacrisis. Via apps als Houseparty en ZOOM, bijvoorbeeld.

Lees ook: LIVEBLOG | Het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland

Misschien heb je er nooit van gehoord, maar inmiddels staat Houseparty in de top 3 gratis apps van de Apple App Store. De app betitelt zichzelf als sociaal netwerk. En wil het makkelijk voor je maken om ‘face-to-face’ om te kunnen gaan met je vrienden.

Je kunt videochatten met meerdere mensen tegelijk, terwijl je samen spelletjes speelt. Dat slaat aan tijdens de coronacrisis, blijkt ook uit de reviews in de App Store. “Corona quarantaine party!”, roept een gebruiker. “Geweldig in tijden van quarantaine”, zegt een ander.

‘Digitale middelen zijn een goede vervanger’

Volgens Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, moeten we alles op alles zetten om met elkaar in contact te blijven. “De online technologie is iets wat ons hier echt doorheen helpt.”

“Digitale middelen zijn ook zeker een goede vervanger. Zet een scherm op tafel en maak een biertje open of doe samen online een spelletje”, vervolgt ze. “Doe dat écht, want we hebben elkaar nodig.”

Conference call met de familie

ZOOM is vergelijkbaar met Houseparty, al focust deze app zich meer op de zakelijke gebruiker. Via ZOOM kun je met meerdere mensen video-, voice- of gewoon chatten. Perfect als je moet vergaderen, maar ook in te zetten om even met de hele familie te bellen. Je kunt helaas geen spelletjes met elkaar doen, zoals dat met Houseparty wel kan.

Lees ook: Bleekmiddel slikken en cocaïne snuiven: hoe herken je nepnieuws tijdens de coronacrisis?

Ook de (spel)computers worden massaal aangeslingerd om het sociaal contact op te zoeken. Steam, een platform voor online games, beleefde afgelopen weekend een hoogtepunt in haar bestaan.

Op het piekmoment waren er wereldwijd 20.313.451 spelers online. De first person shooter Counter Strike: Global Offensive was op dat moment het populairste spel.

Geen uitlaatklep meer

Dat mag allemaal zijn, toch stelt Volker dat online contact houden op de langere termijn een doekje voor het bloeden is. “Het zal nooit hetzelfde zijn als elkaar face to face ontmoeten. Normaal spreek je even met iemand af als je bijvoorbeeld thuis ergernis hebt. Dan zijn je sociale contacten een uitlaatklep. Die uitlaatklep heb je nu niet meer.”

De focus ligt vooral op de fysieke gevolgen die het coronavirus met zich meebrengt. “Er is weinig aandacht voor de sociale gevolgen, die worden onderschat. Alle sociale aspecten die een samenleving draaiende houden, worden weggestreept. Dat gaan we heel erg missen.”

Run op webcams

Mensen zoeken in ieder geval wél naar manieren om elkaar te kunnen blijven zien. De aanhoudende coronacrisis zorgt namelijk ook voor een verkooppiek van een oude bekende: de webcam.

Techblog Tweakers meldt dat het aantal clicks op webcams via hun Pricewatch afgelopen zondag 35 keer hoger lag dan op een gemiddelde andere dag eerder dit jaar. Via Tweakers Pricewatch kunnen mensen prijzen van producten bij verschillende aanbieders vergelijken.

Bij webshops als Coolblue en Mediamarkt zijn de meeste webcams inderdaad uitverkocht. Alleen de Rolls-Royces onder de cams – met een prijskaartje van ruim 1000 euro – zijn nog wel te krijgen.

Foto via Unsplash