Politiek

Nederlanders met dubbele nationaliteit werden jarenlang extra gecontroleerd door Belastingdienst

De Belastingdienst heeft tussen 2012 en 2015 mensen met een tweede nationaliteit extra gecontroleerd bij hun belastingaangifte. Hun dubbele nationaliteit was een van de selectiecriteria.

Op deze manier werden ruim 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit extra gecontroleerd. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst maandag na berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws.

‘Tientallen selectieregels’

De fiscus hanteerde volgens de woordvoerder tientallen selectieregels om te kijken of mensen hun voorlopige aangifte juist invulden. In een van die regels stonden vijf criteria waarbij de vijfde betrekking had op de tweede nationaliteit naast de Nederlandse of een andere nationaliteit.

Een ander criterium kon bijvoorbeeld zijn dat de aftrekposten opmerkelijk hoog waren. De ambtenaar die na deze selectie de voorlopige aanslag controleerde, kreeg alleen een burgerservicenummer te zien en niet de reden van de selectie, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Geheime zwarte lijst van Belastingdienst bestempelde burgers als fraudeur

In 2015 werd de wet veranderd waardoor gegevens over een mogelijke tweede nationaliteit niet meer in de burgerregister werden opgenomen.

ANP