Weer & Verkeer

Code oranje afgegeven in Overijssel, Friesland en Drenthe

Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland de zogeheten code oranje uitgeroepen voor de komende uren. Ook geldt dit voor het IJsselmeergebied en het Waddengebied. Plaatselijk worden er onweersbuien verwacht en lokaal valt er ook hagel.

Verder bestaat er kans op windstoten tot 75 kilometer per uur lokaal en kan er mogelijk veel regen vallen in korte tijd, meldt het KNMI. Eerder werd code oranje al afgegeven in Zeeland, Brabant, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. Inmiddels hebben deze provincies code geel gekregen.

Code oranje betekent in de woorden van het KNMI: wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn.

Code geel houdt in dat mensen alert moeten zijn op gevaarlijke weersomstandigheden. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is.

Lees ook: Code geel in hele land wegens onweersbuien en hagel

Wateroverlast

In Limburg stonden in onder meer Brunssum zondagmiddag al straten blank. Ook waaiden veel takken van bomen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 26 graden in het Waddengebied tot 31 graden in het oosten en zuidoosten. Verder zorgde een blikseminslag voor brand in een woning in Bergschenhoek en moest er een vlucht van KLM vanuit Rome naar Schiphol uitwijken naar Groningen Airport Eelde.

Het KNMI rekent op nog enkele warme nachten. Vanaf woensdag gaat het af en toe regenen, maar blijft de temperatuur nog boven de twintig graden.

ANP / Redactie | Foto: Rik Liebregts