Politiek

ChristenUnie ook voor algeheel vuurwerkverbod, wil speciale clubs

ChristenUnie is als eerste coalitiepartij voor het compleet verbieden van consumentenvuurwerk. De partij wil dat voortaan alleen nog lokale clubs vuurwerk mogen afsteken, met toestemming van de gemeente.

Sinds de jaarwisseling zijn steeds meer politieke partijen voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook de ChristenUnie vond dat eerst de beste optie, maar inmiddels wil Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf een stap verder gaan.

“Er waren dit jaar weer meer incidenten met meer vuurwerkslachtoffers, onder wie vele omstanders. Acht van de tien letsels werden veroorzaakt door legaal vuurwerk”, zegt Van der Graaf. “Als er zo veel misgaat dan moet je iets doen.”

Ook sterretjes gevaarlijk

Uit een inventarisatie die de overheidsorganisatie VeiligheidNL maakte na de jaarwisseling, blijkt dat dit jaar bij oud en nieuw bijna net zoveel mensen gewond raakte door siervuurwerk als door knalvuurwerk. 11 procent van de mensen die zich bij de huisartsenpost meldden, raakten gewond door toedoen van sterretjes.

Lees ook: Vuurwerkbranche staat achter verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Voor de ChristenUnie reden om aan te sturen op speciale vuurwerkclubs. Of die een vergunning moeten gaan aanvragen of meldplicht krijgen, weet de partij nog niet. Ook op het gebied van handhaving moeten nog zaken worden uitgezocht, maar de coalitiepartij denkt dat een algeheel verbod op consumentenvuurwerk dat een stuk makkelijker maakt.

De vuurwerkclubs moeten voortaan volgens Van der Graaf, na toestemming van de gemeente, voor en met de buurt het nieuwe jaar inluiden. “Het lijkt mij prachtig als mensen uit de buurt samenkomen om vuurwerk in hun wijk te organiseren of wanneer op het dorpsplein gezamenlijk het nieuwe jaar wordt ingeluid. Kijk maar naar de samenbindende rol die carbidclubs in grote delen van ons land spelen.”

Kabinet praat over vuurwerkverbod

Het kabinet spreekt vrijdagochtend bij de ministerraad over de jaarwisseling en een mogelijk vuurwerkverbod. De verwachting is dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid daar ook iets over zal zeggen als hij de definitieve cijfers van incidenten bij oud en nieuw bekendmaakt. Maar waarschijnlijk wordt er vrijdag nog niets besloten.

Lees ook: Meerderheid Tweede Kamer wil verbod op consumentenvuurwerk

Grapperhaus zei voor de jaarwisseling dat hij een totaalverbod op vuurwerk niet zou uitsluiten als het weer uit de hand zou lopen. Volgens de politie en hulpverleners was er dit jaar weer meer geweld, waarbij ook vaak vuurwerk werd gebruikt.

ANP/Redactie