Opmerkelijk

'Chinezen willen groot pretpark uit de grond stampen in Zeeland'

Dat Chinezen gave themaparken kunnen bouwen, is algemeen bekend. Het land bulkt ervan. Nu wil een bekende Chinese keten een pretpark in ons land uit de grond stampen, en wel in Zeeland.

Dat beweert Léon Overdulve, directeur van het Zeeuwse offshorebedrijf OOS International tegenover de pretparkenwebsite Looopings. Een Chinese investeerder van de keten Fantawild is volgens hem op zoek naar een geschikte locatie in de provincie in het zuidwesten van Nederland.

Overdulve heeft dankzij zijn bedrijf intensief contact met Chinese partners. Twee jaar geleden had hij een etentje in China, waar een vertegenwoordiger van een investeringsmaatschappij bij aanwezig was.

Tijdens het diner noemde Overdulve de provincie Zeeland als een plek waar steeds meer toeristen komen. “En die man was serieus geïnteresseerd”, zegt Overdulve tegen Looopings. “Hij zei in één keer: moeten jullie daar geen pretpark bouwen?”

‘Pretpark als Efteling of Disneyland’

Daarna kwam het balletje aan het rollen. Inmiddels is een Zeeuwse delegatie zelfs al naar China geweest voor een overleg. Overdulve gokt dat het nieuwe themapark ongeveer half zo groot wordt als de Efteling, met zo’n twee miljoen bezoekers per jaar. “Het zijn pretparken zoals de Efteling en Walt Disney, die kopiëren ze gewoon”, zegt hij over de werkwijze van de Chinezen.

Op dit moment wordt onderzocht wat er haalbaar is, stelt Looopings. Overdulve hoopt dat er binnen vijf jaar gebouwd kan gaan worden. Op welke locatie in Zeeland het themapark zou moeten komen, is nog onduidelijk.