Gezondheid

Giethoorn de dupe van coronavirus: tien keer meer annuleringen

De effecten van het coronavirus zijn overal voelbaar. Zelfs ondernemers in Giethoorn zien een stijging in het aantal annuleringen van Aziatische gasten. ‘Ik ben benieuwd hoe het over een maand of twee gaat.’

Bootverhuurder Hendrik Smit weet nog goed hoe het was toen SARS uitbrak in China. “Toen lag alles hier een maand of vier stil, hadden we helemaal geen toeristen uit China.”

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Tot nu toe werd er één bezoek van een groep uit China geannuleerd bij Smit. “Dat gaat om een bus met misschien dertig toeristen, dus het aantal annuleringen valt nog mee. Ik ben benieuwd hoe snel het virus onder controle is en hoe het over een maand of twee gaat.”

Tien keer meer annuleringen

Bij Hotel de Pergola komt de klap harder aan. Eigenaar Miriam Slomp: “Aziaten staan erom bekend dat ze laat annuleren omdat ze hun visum niet rond krijgen. Normaal leidt dat in deze periode tot zo’n 3 afzeggingen. Nu hebben we al 36 annuleringen voor februari alleen. Dat is echt veel.”

Lees ook: Nederlander in Wuhan twijfelt om naar huis te gaan

Slomp weet niet of al die afgezegde nachtjes de schuld zijn van het coronavirus. “De meeste gasten boeken via sites als Booking.com, waardoor wij alleen de naam van de boeker kunnen zien. Of ze daadwerkelijk uit China komen, weten we niet zeker. Maar: de stijging is alsnog opvallend en valt qua periode samen met het uitbreken van het coronavirus.”

Laagseizoen in Giethoorn

Een andere bootverhuurder die liever anoniem reageert, herkent de verhalen van Smit en Slomp. “We hebben het er onderling wel over, de effecten van het virus werken door naar ons. Of het ook bij ons voelbaar is? Wij hebben nog geen reserveringen, voor ons is het nu vakantie.”

Smit wil nog wel even duidelijk maken dat er heus niet alleen maar Chinezen naar Giethoorn afreizen. “De toeristen komen uit alle Aziatische landen. Dat gaat ook nu gewoon door.”