Misdaad

Celstraf voor demonstrerende relschopper Malieveld

“Een explosie van geweld.” Zo noemt de politierechter de uit de hand gelopen demonstratie tegen coronamaatregelen op 21 juni in Den Haag. Ze legde een celstraf van drie maanden op, waarvan een maand voorwaardelijk, aan een van de vele relschoppers die rond het Malieveld de confrontatie zochten met de politie en de ME.

Verdachte Gerson P. (25) uit Den Haag kreeg de celstraf voor onder meer het meermaals trappen naar de ME bij het Centraal Station en het gooien van wegafzettingen naar politiebussen. “Het is onbegrijpelijk en onbestaanbaar dat een demonstratie op deze manier escaleert”, oordeelde de rechter. “U botviert uw frustraties op de ME door te schoppen. U droeg bij aan het oplaaien van het geweld, dat vind ik heel kwalijk.”

Lees ook: Nog zes aanhoudingen na rellen Malieveld

‘Spijt’

“Het is een domme actie van me geweest, ik heb er spijt van. Ik was gefrustreerd, ik heb de verkeerde keuzes gemaakt”, zei P.

De opgelegde straf is lager de dan de strafeis van de officier van justitie. Zij eiste een celstraf van vijf maanden waarvan een maand voorwaardelijk.

Lees ook: Politie ontvangt 75 tips na delen foto’s verdachte relschoppers Malieveld

Taakstraf en voorwaardelijke celstraffen

Het is de tweede zittingsdag in de rechtbank in Den Haag waar meerdere verdachten zich moeten verantwoorden voor de rellen. Woensdag werden al zesmaal taakstraffen van 60 tot 180 uur en voorwaardelijke celstraffen uitgedeeld voor het bekogelen van de ME en kreeg een relschopper een deels voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het uitdelen van een karatetrap tegen het schild van een ME’er.

Op 3 december staan opnieuw relschoppers terecht.

ANP