Opmerkelijk

'Actievoerders' protesteren tijdens carnaval Slagharen tegen de mexicano (want racisme)

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet roept haar leden op “racistische verkleedpartijen” tijdens carnaval te melden. In Slagharen waren carnavalvierders de criticasters zaterdag een stapje voor en ‘protesteerden’ ze tegen de “aanstootgevende” mexicano.

De ‘actievoerders’ liepen tijdens de carnavaloptocht in het Overijsselse dorp met borden met ‘mexicaNO!’ erop. Ze zeggen niets tegen de snack te hebben, maar vinden de naam mexicano onnodig denigrerend. “De naam moet absoluut veranderen.”

Mexicanen willen niet langer geassocieerd worden met deze Nederlandse frituurhap, aldus de ‘demonstranten’. Bovendien is volgens hen de verschijningsvorm van de snack, “een lui in saus achterover liggende, geribbelde lap vlees”, niet iets waar de gemiddelde Mexicaan graag mee vergeleken wil worden.

Lees ook: Kick Out Zwarte Piet gaat in zes Brabantse steden controleren op ‘racistische outfits’

‘Kritiek geven hoort erbij’

Cultuurhistoricus Herman Pleij kijkt geamuseerd naar dit soort acties tijdens carnaval, vertelt hij aan Hart van Nederland. De emeritus hoogleraar bestudeerde zijn halve leven middeleeuwse volksfeesten.

Volgens hem is het van oudsher de bedoeling om tijdens carnaval de wereld op zijn kop te zetten. Ook kritiek geven op de actualiteit hoort daar volgens hem bij. Vandaar dat we dit jaar bijvoorbeeld een oververtegenwoordiging zien van Chinezen met mondkapjes of boze stikstofboeren.

Hart van Nederland heeft Kick Out Zwarte Piet om een reactie gevraagd op het ‘protest’ tegen de mexicano.