Opmerkelijk

Carnavalsoptocht Sittard gaat niet door vanwege corona

Sittard moet het dit jaar definitief zonder carnavalsoptocht stellen. De grote parade zou zondag alsnog door de Limburgse stad trekken, maar dit gaat nu definitief niet door vanwege het coronavirus.

Het regent afmeldingen, vooral uit angst voor het virus, zegt de organiserende stichting Optoch Kommittee Zitterd na berichtgeving in regionale media.

Sittard heeft twee carnavalsoptochten, de Kènjeroptoch en de Groote Optoch. Bij die ‘Vastelaovesoptochten’ staan doorgaans zo’n 30.000 mensen langs de kant van de weg.

Lees ook: Eerste Limburgse evenementen afgelast om coronavirus

Afgelaste parades

Vorige maand werden de parades afgelast vanwege storm. Zondag zouden ze tegelijk worden ingehaald. Meer dan honderd kleine en grote groepen hadden zich ingeschreven voor de gezamenlijke optocht, met in totaal zeker duizend deelnemers.

De afgelopen dagen meldde de ene na de andere groep zich af. Met de overblijvers was geen “Sittard-waardige” optocht te maken, zegt de stichting.

Lees ook: Limburgse gemeenten nemen GGD-advies over: veel evenementen dreigen niet door te gaan

Corona

“Je voelt gewoon dat er geen draagvlak meer is. Daar moet je reëel in zijn, dat heeft ons dit besluit doen nemen. Als het coronavirus er niet was geweest, zou er wel een optocht zijn geweest, dat kun je op je vingers natellen”, aldus een woordvoerder van de stichting.

Het is niet de eerste stad die besloten heeft om de feestelijkheden rondom carnaval te schrappen. Eerder al laste twee carnavalsverenigingen in Wijnandsrade en Schipveld de publieksevenementen vanwege het virus.

Tekst en beeld: ANP