112

Dodelijke woningbrand Moerdijk 'traumatisch voor het hele dorp'

De vrouw die in de nacht van woensdag op donderdag omkwam bij een woningbrand in het Brabantse Moerdijk was een geliefd persoon in de gemeenschap. Ze had nog geen twee dagen geleden haar man verloren.

Buurtbewoners kunnen de ochtend na de dodelijke brand nog amper geloven wat er is gebeurd. “Ik ben hier naartoe gelopen vannacht, samen met de halve buurt”, vertelt een buurtbewoner aan Hart van Nederland.

Lees ook: Dode bij brand in woning Moerdijk

Rond 3.00 uur ging het mis toen er vlammen uit de woning aan de Havenkant sloegen. Bewoners zagen hoe de brandweer hun buurvrouw uit het brandende huis haalde. Ze overleefde de vlammenzee niet.

‘Schatten van mensen’

De buren staan donderdagochtend nog vol verbijstering bij het inmiddels uitgebrande huis. “Het is traumatisch voor het hele dorp”, zegt een van hen. “Heel veel mensen kenden haar. Altijd in haar tuintje en achter hadden ze vogels. Maar die zullen er nu wel niet meer zijn.”

De buurvrouw vertelt dat de man des huizes twee dagen geleden overleden is. Het echtpaar woonde al lang in Moerdijk. “Het zijn schatten van mensen. Meneer was altijd in zijn tuintje bezig, zo lief. Altijd zeiden ze gedag.”

‘Groot drama’

Vreselijk vindt ze het. “Ze hebben volgens mij nog een zoon in Zweden en een dochter en kleindochter. Vreselijk voor hun.”

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk vindt de brand “verschrikkelijk triest”, laat hij aan Hart van Nederland weten. “Dit een groot drama.” Zijn gedachten zijn bij de nabestaanden en iedereen die zich betrokken voelt. “Wij leven met hen mee en doen wat in ons vermogen ligt om hen te ondersteunen.”