Politiek

Burgemeesters: 'Doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost'

Burgemeesters Breunis van de Weerd van Nunspeet en Eddy Bilder van Zwartewaterland, waar het door corona zwaar getroffen Hasselt ook onder valt, kwamen tijdens de uitbraak van het coronavirus in de problemen omdat ze met het oog op de privacy niet alle informatie konden delen.

Volg ons liveblog voor het belangrijkste nieuws over het coronavirus in Nederland

Dat vertellen ze in een uitgebreid interview met het Reformatorisch Dagblad, waarin ze terugblikken op de corona-uitbraak en daaropvolgende storm in hun gemeenten. In verpleeghuizen raakten mensen besmet en gingen dood, maar ze mochten dat niet naar buiten brengen.

“De doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost. Toen het parlement debatteerde over te weinig ic-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghuizen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden. De GGD zei me niet te gaan bellen als er mensen in Nunspeet waren besmet of overleden, omdat het herleidbaar was”, zegt burgemeester Van de Weerd. “Mijn informatie moest ik vergaren via semi-legale kanalen. Toen in Elspeet de eerste coronabesmetting bekend werd, heb ik het gewoon openbaar gemaakt. Het hele dorp sprak erover, maar ik mocht er niks over zeggen. Dat kan natuurlijk niet”, aldus Breunis.

Privacyregels gebroken

Zijn collega Eddy Bilder uit Zwartewaterland zegt dat hij ook eigen kanalen aanboorde om op de hoogte te blijven. “Ik heb ook de regels gebroken. Ik kon niet zwijgen toen in Hasselt de eerste besmettingen bekend werden. Waar we het straks, als de pandemie achter de rug is, over moeten hebben, is of we soms niet te rigide omgingen met regels. Ik heb momenten gehad dat ik vreesde de politie te moeten inschakelen om mensen buiten het bejaardentehuis te houden omdat ze naar hun ernstig zieke of stervende ouder wilden. Dat waren heel pijnlijke situaties waarvan je je afvraagt of ze voorkomen hadden kunnen worden.”

Lees ook: Uitvaartbranche heeft het druk: ‘Iedere morgen denk ik: wie zou het nu weer zijn?’

In het Gelderse Nunspeet en het Overijsselse Zwartewaterland stierven volgens de burgemeesters respectievelijk ruim tachtig en meer dan vijftig mensen aan corona.

Herdenkingsmonument

De burgemeester van Nunspeet geeft ook aan te overwegen om een monument voor coronaslachtoffers te realiseren. Hij proeft de behoefte om te herdenken in zijn gemeente.

ANP / Redactie