Politiek

Burgemeester Halsema maakte zich dag voor ‘Damprotest’ zorgen over opkomst

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam stuurde een dag voor het Black Lives Matter-protest op de Dam op 1 juni een appje aan een ambtenaar waarin ze haar zorgen uitte.

Dat blijkt uit stukken die Shownieuws heeft opgevraagd bij de gemeente Amsterdam. ”Ik maak me wel zorgen over de combinatie morgen van een geëmotioneerde zwarte bevolking (en meer dan we nu verwachten) en uitgaanspubliek met een kort lontje”, appte Halsema een dag voor het protest naar de directeur Openbare Orde en Veiligheid gemeente Amsterdam.

Vlak voor het appje had Halsema nog contact met de Amsterdamse politiechef Frank Paauw. Op 1 juni demonstreerden duizenden mensen naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij kwam om het leven bij politiegeweld in de Verenigde Staten.

Verrast

Halsema heeft altijd gezegd dat ze verrast werd door de grote opkomst bij de demonstratie. Zo verwachtte ze er enkele honderden. Maar uit het appverkeer blijkt dat ze zich wel degelijk zorgen maakte. Zo appt Halsema diezelfde avond: ”Als ik naar de beelden in Amerika kijk dan denk ik dat mensen hier wel heel erg emotioneel kunnen zijn. Vraag is of wij als driehoek hier niet een gezamenlijke strategie op moeten maken. De opkomst zou ook wel eens veel groter kunnen zijn dan we nu denken. Wat vind jij?”

Lees ook: Burgemeester Halsema denkt niet aan aftreden na kritiek op handelen protest

Tijdens de demonstratie op Tweede Pinksterdag waren er uiteindelijk meer dan tienduizend demonstranten op de Dam. Door de drukte was het onmogelijk voor mensen om noodzakelijke anderhalve meter afstand te houden.

Appverkeer openbaar gemaakt

Na vragen van PVV-leider Geert Wilders werd het appverkeer tussen de Amsterdamse burgemeester en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid openbaar gemaakt.

Lees ook: Driekwart van de Nederlanders vindt dat Femke Halsema moet aftreden na protest op de Dam

Halsema wilde naar buiten brengen dat het besluit om niet in te grijpen bij de demonstratie in overleg is gegaan met Grapperhaus. Die liet echter weten dat wat hem betreft de demonstratie alle perken te buiten ging.

Openbaar Ministerie niet betrokken bij besluit

Uit de stukken blijkt ook dat het Openbaar Ministerie niet betrokken was bij het besluit om niet in te grijpen op de Dam. Halsema verklaarde eerder dat het OM wel op de hoogte was.

De stukken die Shownieuws vandaag heeft ontvangen zijn zeer uitgebreid. Mogelijk komt de redactie de komende dagen met nog meer berichten rond de kwestie.