Dieren

Buren redden gezin met twee poezen uit brandende woning in Emmeloord

Heldhaftige buren hebben zaterdagochtend een moeder, haar twee kinderen en twee poezen gered uit hun brandende woning in Emmeloord. Buurman Michel Winterswijk twijfelde geen moment toen hij het drietal hoorde schreeuwen.

De brand brak rond 8:30 uur uit in de woonkamer. Een van de kinderen ontdekte de brand en maakte de moeder wakker. Toen bleek dat het gezin door de rook niet meer naar beneden kon, begon het drietal te schreeuwen om hulp.

Buurman in actie

“Mijn vriendin maakte me wakker,” vertelt buurman Michel. “Die zei dat de buurvrouw riep. Ik ging naar het raam toe en zag dat er allemaal rook uit het raam kwam, boven haar hoofd. De kinderen waren helemaal in paniek.”

Michel komt meteen in actie en rent naar beneden. “Ik heb twee kliko’s uit de tuin gehaald en tegen de wand gezet.” De buurman klimt op de vuilnisbakken en houdt zijn handen omhoog om de twee kinderen op te vangen. “De kinderen werden uit het raam gegooid, ik kon ze rustig in mijn armen vangen.”

Om de moeder van het gezin te redden werd de hulp van andere buren ingeschakeld. “Ik ben naar een andere buurvrouw toegerend,” vertelt Michel. “Daar heb ik een hele grote brandweerladder gepakt. Daarna snel terug gerend, samen met een buurman die mij bezig zag.” De twee zetten de ladder tegen de gevel en weten de vrouw in veiligheid te brengen. “Gelukkig is het allemaal goed afgelopen met de vrouw en haar kinderen,” zegt Michel.

Poezen op tijd gered

Voor de twee poezen van het gezin kwam hulp gelukkig ook op tijd. De brandweer kon de huisdieren uit de woning redden nadat de brand was geblust. De dieren hadden rook ingeademd en werden daarom in de brandweerwagen van extra zuurstof voorzien. De dierenambulance heeft ze daarna opgehaald. “Het gaat weer goed met ze”, meldt een medewerker van de dierenambulance aan Hart van Nederland.

Lees ook: Bewoners redden honden uit brandende kennel in Baarn, raken zelf gewond

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Volgens een agent ter plaatse zou een van de kinderen met vuur hebben gespeeld, maar een woordvoerder van de politie kan dit niet bevestigen. De recherche onderzoekt de brand.

Beeld: ETV Produkties