Lifestyle & Entertainment

Bruine kroeg verdwijnt uit straatbeeld, hippe tentjes in opkomst

In acht jaar tijd zijn er in Nederland bijna zesduizend eet- en drinkgelegenheden bijgekomen, maar de ouderwetse bruine kroeg verdwijnt. Hippe tentjes rukken op.

Vooral koffietentjes, gezonde to-go zaken met sushi of salades en afhaal- en bezorgrestaurants schoten als paddenstoelen uit de grond. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Datlinq.

Om niet aan avocadorestaurants en hummusbars te bezwijken, heeft Jaap de Boer drastische maatregelen moeten nemen. Zijn bruine café lijkt in bijna geen enkel opzicht op het bruine café in Meppel dat hij 34 jaar geleden kocht.

Jaap’s bruine kroeg wordt eetcafé

“Toen ik begon was het hier een echte bruine stamkroeg”, zegt hij maandagmorgen tegen Hart van Nederland-verslaggever Hans de Herdt. “Maar we hebben het roken niet meer, we hebben de jeugd niet meer. Dat is allemaal wel een beetje anders.”

Het horecalandschap wordt al jaren gedomineerd door zogeheten ‘social dining’ restaurants, plekken waar je als uitje voor een avondvullende hap naartoe gaat. Ook het café van Jaap valt nu in die categorie. “De kroeg is meer een eetcafé geworden. Vroeger kookte mijn vrouw hier voor tien gasten, nu hebben we op vrijdagavond minimaal honderd eters.”

Barman Gilijan houdt Jaap én zijn café jong. “Toen ik begon zag het er hier heel anders uit”, aldus Gilijan. “We hadden twee bieren in huis, nu rond de zeventig. Dat heb ik veranderd toen ik hier kwam werken. Daarover heb ik veel discussie gehad met Jaap.”

Jaap beseft het inmiddels maar al te goed: je moet vernieuwen om bij te blijven in de horecawereld. “Het is allemaal veranderd. Daar heb ik wel wat moeite mee, maar het is nodig”, weet Jaap. Ondanks alles denkt hij er niet aan om te stoppen. “Dit is mijn levenswerk. Hier heb ik al mijn ziel en zaligheid in gestopt.”

Zoveel horeca zit er in jouw gemeente

In vrijwel alle gemeenten steeg het aantal eet- en drinktenten. Van de twintig grootste gemeenten valt vooral Haarlemmermeer op, waar het aantal vestigingen met 69 procent steeg. Daarvan komt het grootste deel op rekening van Schiphol.

Verder steeg het aantal zaken flink in Almere (+44 procent), Utrecht (+38 procent) en Eindhoven (+37 procent). Maar de absolute topper blijft toch de hoofdstad, met bijna 4.500 vestigingen vind je hier veruit de meeste horeca. Dit betekent dat één op de tien eet-, drink- of afhaalgelegenheden in de hoofdstad gevestigd is.

Check op onderstaand kaartje hoeveel horecagelegenheden er in jouw gemeente: