Aftellen naar de Brexit: dit gaat er allemaal veranderen

Het is zover: de Brexit. Vrijdagavond om 23.00 uur lokale tijd (middernacht in Nederland) verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. De meningen over deze zet zijn er, op zijn zachtst gezegd, flink over verdeeld. Maar wat merken we er aan onze kant van de Noordzee van?

Wat merk jij er persoonlijk van?

Gelukkig is er eerst nog een soort wenperiode, tot het einde van dit jaar (en die kan nog verlengd worden). Maar daarna is het toch echt over en uit. Op vakantie gaan zal iets meer voeten in de aarde hebben en een pakketje zal langer onderweg zijn. Maar (mogelijk) ook goed nieuws. De pond is al lange tijd flink aan het schommelen. De kans is dus zeker aanwezig dat, als je eenmaal op vakantie bent, de prijzen lager liggen. En dan is een middagje shoppen in Londen toch een stuk leuker!

Lyne Biewinga van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Als er niets anders geregeld wordt, zul je zeker iets merken van de Brexit, zegt ze tegen Hart van Nederland. Een paar voorbeelden:

  • Kom je terug met de ferry? Dan krijg je weer een controle door de douane, met de vraag of je iets aan te geven hebt
  • Als je een pakje wilt bestellen op een Engelse website betekent dat, dat je belasting moet gaan betalen
  • Het verbod op roaming vervalt, dus mobiel bellen in het VK wordt voor jou als Nederlander waarschijnlijk duurder
  • Als je naar het VK reist, kunnen er controles plaatsvinden, bijvoorbeeld of je te veel geld meeneemt
  • Een lekker blok kaas opsturen naar het VK? Dan moet je er rekening mee houden dat het gecontroleerd zal worden door de Britse douane en misschien het land niet in mag
  • Als je met je hond op vakantie gaat naar het VK, dan heb je een dierenpaspoort nodig

Wat zijn de gevolgen voor ondernemers? 

“Voorlopig blijft voor bedrijven vrijwel alles zoals het is gedurende de transitieperiode waarin het Verenigd Koninkrijk in gesprek is met de EU”, legt Biewinga uit. “Los van de uiteindelijke afspraken over de toekomstige relatie met het VK, zal na 31 december 2020 het Europese vrije verkeer van goederen en personen niet meer van toepassing zijn op het VK. Als er daarna een vrijhandelsverdrag komt, zouden er verblijfsvergunningen nodig kunnen zijn. We hebben sinds 1973 gebouwd aan alles samendoen, straks wordt alles moeilijker en minder.”

Biewinga vervolgt haar verhaal. “Na 31 december 2020 zal er sowieso sprake zijn van grensformaliteiten in het verkeer van en naar het VK. Hierbij kun je denken aan grenscontroles. De douane gaat uit van 30% extra importaangiftes en 33% exportaangiften door de Brexit. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat de kosten van additionele douaneformaliteiten uitkomen op 387 miljoen euro per jaar.”

Lees ook: Bye bye, zwaai zwaai: uitzwaaifeest voor de Britten alsnog in februari

En als je dan werkzaam bent in een branche die veel te maken heeft met de Britten? Het is nog koffiedik kijken, maar dan kan de Brexit flinke gevolgen hebben. Het zou zelfs tot banenverlies kunnen gaan leiden. Geen leuk vooruitzicht, dus.

82% van Nederland denkt negatief over de Brexit

Volgens Biewinga ziet Nederland de Brexit liever niet doorgaan. “Wij hebben direct na het referendum een onderzoek samen met Ipsos Mori gedaan waaruit bleek dat 82% van onze leden negatief dacht over de uitkomst van de Brexit. Het VK is voor Nederland onze derde handelspartner na Duitsland en België en het zal tot handelsbelemmeringen gaan leiden.”

Haar conclusie: “Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk is slecht nieuws voor Europa en voor Nederland in het bijzonder.” Negatief of niet: de overheid ziet graag dat we ons goed voorbereiden op de Brexit. Ze hebben daarom een speciale website in het leven geroepen met meer informatie.