112

Brandwondencentra hadden het druk tijdens de kerstvakantie

In de brandwondencentra in Rotterdam, Beverwijk en Groningen zijn rond de jaarwisseling 42 personen met vuurwerkletsel behandeld. Achttien mensen waren er zo slecht aan toe, dat ze moesten worden opgenomen. Dat meldt de Brandwondenstichting.

Vorig jaar werden er rond de jaarwisseling 23 mensen opgenomen en 56 mensen poliklinisch behandeld. “Het is mogelijk dat dit jaar minder slachtoffers zijn doorverwezen naar de gespecialiseerde brandwondencentra, door de toename van het telefonisch consult”, aldus een woordvoerster.

‘Bedroefd van dit feestje’

Plastisch chirurg Toine van Trier, verbonden aan het brandwondencentrum in Beverwijk, kijkt hoofdschuddend terug op de jaarwisseling: “Als chirurg word ik inmiddels wat bedroefd van dit feestje, vooral wanneer ik de verbijstering en het verdriet in de ogen van mijn patiënten en hun familie zie.” Al op kerstavond opereerde hij naar eigen zeggen een negenjarige jongen met ernstig handletsel.

André van Es, brandwondenverpleegkundige in Rotterdam, zag als jongste slachtoffer een meisje van drie. “Zij werd op oudejaarsavond bij ons binnengebracht, en had letsel opgelopen door een grondbloem in haar capuchon. Ook kindervuurwerk blijft gevaarlijk!’’

Lees ook: Wat is kindervuurwerk precies? En hoe gevaarlijk is het?

‘Ze weten ons te vinden’

Jacob Blik, hoofd van het brandwondencentrum in Groningen zegt dat de ernst van de brandwonden “gemiddeld gezien” toch meeviel. ” We zien ook dat huisartsen en ziekenhuizen ons steeds beter weten te vinden, en daar zijn we blij mee.’’ Door het raadplegen van een brandwondenspecialist worden ernstige brandwonden direct op de juiste manier behandeld, zegt hij. “Dit voorkomt vaak onnodig leed.”

ANP