112

Verdachte opgepakt voor grote brand in ondergrondse parkeergarage in Alkmaar

De politie heeft een verdachte opgepakt voor de grote brand in een ondergrondse parkeergarage in het centrum van Alkmaar. Het vuur brak woensdagochtend vroeg uit en woedde urenlang. De brand is inmiddels onder controle.

De verdachte werd in de loop van de ochtend opgepakt in de buurt van de Singelgarage aan de Ritsevoort. Of en welke rol de verdachte heeft gespeeld bij het uitbreken van de brand wordt nog onderzocht, meldt de politie. De aangehouden persoon zit op dit moment voor verhoor vast op het politiebureau.

De politie is op zoek naar getuigen. Rond 6.15 uur verliet iemand, vermoedelijk een man, de parkeergarage met de auto. “Dit is voor ons een belangrijke getuige”, aldus de politie. Ook andere mensen met informatie worden opgeroepen contact op te nemen.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Explosies gehoord

De brand werd rond 6.25 uur gemeld. Door nog onbekende oorzaak was er vuur uitgebroken op etage -2. Op dat moment stonden er ongeveer 150 voertuigen geparkeerd in de parkeergarage. Er waren geregeld explosies te horen. “Dat zijn autobanden die door de hitte ontploffen”, aldus een woordvoerder van de brandweer uit.

Uiteindelijk blijken twee auto’s daadwerkelijk te hebben gebrand, maar door de rook en de hitte hebben veel meer voertuigen schade opgelopen. Hoe ernstig die schade is, moet door een expert worden bepaald. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Rond 11.30 uur werd door de brandweer het sein brand meester gegeven. “Dat betekent dat de brandweer de brand onder controle heeft en gaat nablussen”, aldus een woordvoerder. De brandweer roept mensen nog steeds op om uit de rook te blijven.

Geelwitte rook

Aan de achterzijde van de parkeergarage kwam tijdens de brand rook vrij. Buurtbewoners ontvingen een NL-Alert. Wie er last van heeft, wordt geadviseerd uit de rook te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te zetten.

Winkels in de Alkmaarse binnenstad die niet in de rook liggen, kunnen gewoon open, aldus de brandweer. Hoeveel winkels vanwege de brand dichtblijven, weet een woordvoerder niet. “Winkeliers zijn er zelf in eerste instantie voor verantwoordelijk. Die kunnen zelf bepalen of hun winkel in de rook staat.”

Straten afgesloten

Vanwege de brand zijn verschillende straten afgesloten. Het nabijgelegen ziekenhuis is gewoon open, maar minder goed bereikbaar door de afgezette wegen, waarschuwt de instelling. Op de wegen rondom het ziekenhuis staan verkeersregelaars.

Mensen die naar het ziekenhuis komen, wordt geadviseerd om vroeger van huis te vertrekken. Voor patiënten wordt extra parkeergelegenheid gemaakt: een helikopterlandplaats wordt tijdelijk gebruikt als parkeerplaats.

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: HFV Photo Services