Dieren

'Brand in Krefeld is nachtmerrie van iedere dierentuin'

De tragische brand in een dierentuin in het Duitse Krefeld is “de grootste nachtmerrie van iedere dierentuin”. In de vlammenzee in het apenverblijf kwamen in de nieuwjaarsnacht tientallen dieren om.

In het dierenverblijf zaten onder meer vijf orang-oetans, twee gorilla’s, chimpansees en klauwapen. Slechts twee chimpansees overleefden het drama, ongeveer dertig andere dieren kwamen om.

Lees ook: Alle apen omgekomen door ‘onwerkelijke tragedie’ in dierentuin tijdens nieuwjaarsnacht

Nederlandse dierentuinen geschokt

Peter de Haan van Stichting AAP kan het trieste nieuws uit Krefeld nog nauwelijks bevatten. “Dit verwacht je helemaal niet.” Zelf hebben ze een rustige jaarwisseling gehad. “Wij zitten redelijk buiten Almere en hebben geen passerende mensen met vuurwerk. Dus we hebben er niet mee te maken gehad.”

De Apenheul in Apeldoorn heeft een bericht gestuurd naar hun Duitse collega’s. “We hebben ze sterkte gewenst. En uiteraard gevraagd of we iets voor ze kunnen betekenen. Daar hebben we nog geen reactie op gehad, maar daar is het nu ook nog te vroeg voor”, vertelt woordvoerster Miriam Heinsbroek.

In de Apenheul zit een gorilla die uit de dierentuin in Krefeld kwam. Maar dat betekent niet dat er echt banden zijn. “Uitwisseling van dieren gaat altijd via internationale fokprogramma’s. Het is dus ook niet zo dat we nu rechtstreeks dieren aan hen gaan aanbieden.”

‘Goede draaiboeken voor brand’

Of de brand effecten zal hebben op de populatie is te vroeg om te zeggen, zegt een woordvoerder van de Europese Federatie van Dierentuinen. “Het is een heel tragisch verlies en de dieren zijn op een afschuwelijke manier om het leven gekomen, maar op  de populatie zal het weinig tot geen effect hebben.”

De woordvoerder laat verder weten dat dierentuinen in het algemeen goede draaiboeken klaar hebben liggen voor als er brand uitbreekt. “Maar als een brand ontstaat omdat mensen iets doen wat eigenlijk verboden is, dan doe je daar als dierentuin heel weinig tegen.”

Waarschijnlijk werd de brand veroorzaakt door wensballonnen die op het verblijf terecht waren gekomen. Het oplaten van dit soort ballonnen is in Duitsland verboden.

Geen verbod in Nederland

In Nederland geldt geen landelijk verbod op het oplaten van wensballonnen, maar er zijn wel veel regels, waardoor het oplaten in de praktijk eigenlijk nooit kan.

Zo mag het niet in de omgeving van huizen en bomen en is het verboden om wensballonnen op te laten binnen een straal van vijftien kilometer van (zweef)vliegvelden. Ook mag het niet als het harder waait dan windkracht 2, dat is een zwakke wind. Eigenlijk waait het bijna altijd harder.

Verder is het niet toegestaan om een wensballon op te laten in tijden van droogte, en mag het ook niet als het regent of als de lucht vochtig is zoals bij mist.