Gezondheid

Kortademig en stekende pijn op de borst: Edwin en Vivian zitten thuis met coronavirus

In Nederland zijn tot nu toe 188 mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Twee van hen zijn Edwin Klaassen en zijn vriendin Vivian uit het Brabantse Waalwijk. Zij zitten met Edwins twee zoons in quarantaine na terugkomst van een skivakantie in Noord-Italië.

De twee laten weten vooral hun verhaal te willen doen om openheid van zaken te geven. “Mensen zijn snel in paniek, met name omdat er veel onduidelijk is. We hopen zo de paniek wat weg te nemen. Daarom doen wij ons verhaal.”

Stekende pijn

De klachten voelden in het begin eigenlijk als een gewone griep. “We maakten nog grapjes: ‘Het zal toch geen corona zijn?’. Na drie dagen verdwenen de griepverschijnselen, maar toen begon het kuchen en de pijn op de borst. “Het gaat al wat beter, maar ik hoest nog wel veel en voel druk op mijn borst. Ook ben ik kortademig en heb ik af en toe stekende pijn tussen mijn schouderbladen”, vertelt Edwin. Met vriendin Vivian gaat het iets minder goed nog. Zij heeft een immuunziekte, maar krabbelt ook langzaam op.

Lees ook: Brabanders met verkoudheid of koorts: blijf thuis

Van 22 tot en met 29 februari was Edwin met zijn vriendin en vijf andere stellen in de Italiaanse Dolomieten. “Bij vertrek uit Nederland was de situatie in Italië nog niet verontrustend”, schreef hij in een statement op de website van zijn bedrijf. Daar geeft hij uitleg, ‘om onzekerheden weg te nemen’. Op de dag dat Edwin weer thuis arriveerde, werd de gehele regio Noord-Italië bestempeld als risicogebied.

Vrienden doen boodschappen

Vivian en Edwin namen bij thuiskomt gelijk contact op met de GGD. Hoewel de gezondheidsdienst een test op het virus niet nodig vond en ook geen quarantaine oplegde, besloten ze toch maatregelen te nemen. Ze kozen ervoor om thuis te blijven en geen enkel persoonlijk contact meer te hebben met anderen. “Vrienden werden ingeschakeld om boodschappen te bezorgen.”

De zelfverkozen thuisisolatie bleek een goede beslissing. Edwin en zijn vriendin kregen lichte klachten en werden alsnog getest. Die bleek positief. Om niemand anders te besmetten verblijven ze in ieder geval nog tot 15 maart in isolatie, net als zijn vriendin en twee zoons.

De GGD heeft zaterdag aan het gezin laten weten dat ze ondanks het virus naar buiten mogen als ze zich beter voelen, maar dat wil Edwin niet. “Iedereen weet dat we besmet zijn. Ik kan nu niet even naar de supermarkt om lekker boodschappen te doen. Dat wordt vast niet gewaardeerd, dus daar wacht ik nog even mee.”

Lees ook: Kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Er wordt goed voor ze gezorgd en de twee worden overspoeld met lieve berichtjes. “Dat is wel heel gaaf hoor”, besluit Edwin.