Dieren

Boswachter vindt dode wolf na aanrijding in bossen bij Epe

Op de Veluwe in de buurt van het Gelderse Epe is woensdagochtend een jonge wolf doodgereden. Boswachter Ger Verwoerd vond het dode dier. Het kadaver is inmiddels voor onderzoek naar het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht gebracht.

Het centrum verricht sectie op de wolf en doet onderzoek naar de doodsoorzaak. De Wageningse universiteit doet DNA-onderzoek en heeft de plek onderzocht waar het dier is gestorven.

Volgens Verwoerd gaat het om een jong mannetje. Of de doodgereden wolf een jong is uit het nest dat vorig jaar werd geboren op de Veluwe, moet uit het onderzoek blijken.

Jong uit nest Veluwe

Het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging gaat er wel vanuit dat de wolf een jong is uit het nest dat vorig jaar werd geboren op de Veluwe. Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging zegt: “Aan foto’s van het gebit is te zien dat het om een jong dier gaat waarvan het gebit nog niet erg is afgesleten.” Daarnaast heeft de aanrijding plaatsgehad in het territorium van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe dat vorig jaar jongen kreeg.

Vorig jaar zijn vijf welpen geboren. Hoeveel jonge wolven nog in leven zijn, is niet bekend. “Het is normaal dat de helft van elk nest wolven het eerste jaar niet overleeft. Doodsoorzaak is meestal een aanrijding, maar soms krijgen ze ook een dodelijke trap van bijvoorbeeld een edelhert”, aldus Lelieveld. Wolvendeskundigen verwachten dat het wolvenpaar op de Veluwe dit voorjaar weer voor jongen gaat zorgen.

Lees ook: Wolfjes op de Veluwe groeien als kool

Melding bij politie

De automobilist die de wolf tijdens de ochtendschemering aanreed, heeft dat gemeld bij de politie. Die waarschuwde daarna het Groen Netwerk, een samenwerkingsverband van boswachters. Verwoerd werd ingeschakeld om met een hond te gaan zoeken in de buurt van de aanrijding.

Op wat afstand van de weg vonden de boswachter en zijn hond de inmiddels overleden wolf tegen een boom. Een wolvenkenner heeft het dier opgehaald en naar Utrecht vervoerd, aldus Verwoerd.

Tekst: ANP
Beeld: Ger Verwoerd