Politiek

Boeren 'doelwit van sabotage en brandstichting' als ze doorgaan met protestacties

Boerenactieclubs Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân zeggen ernstige bedreigingen en een ultimatum te hebben gekregen. Daarin wordt iedere boerderij in het land omschreven als doelwit van sabotage en brandstichting als de boeren doorgaan met hun protestacties. De bedreigingen staan in een brief die de boerenclubs voor de jaarwisseling hebben ontvangen.

“Wij nemen de bedreigingen heel erg serieus”, zegt Ronne Smulders, bestuurslid van Agractie. “Wij wonen hier met onze gezinnen, dus als ze hier bij ons ineens in de stal staan, dan bedreigen ze niet alleen ons maar ook onze kinderen.”

Lees ook: Dierenactivisten bezetten varkensfokkerij in Boxtel en willen zieke varkens meenemen

De brief is ondertekend met vier afkortingen, die extremistische netwerken zouden vertegenwoordigen. De boerenclubs roepen agrarische bedrijven op waakzaam te zijn en extra veiligheidsmaatregelen te treffen. “We laten ons niet intimideren en gaan door met het verdedigen van onze belangen, waar nodig met (legale) acties.”

Een deel van de dreigbrief (Foto: Agractie Nederland)

‘Puur terroristisch’

In de dreigbrief wordt de boerenactie omschreven als “puur terroristisch, waartegen een zwakke overheid nauwelijks optreedt”. “Wij gaan jullie arrogantie, ontkenning, onwil en terreur niet met lede ogen aanzien.”

Lees ook: Boeren woedend over uitspraken ‘falend’ OM bij protestactie

Belangen Agrarysk Fryslân heeft aangifte gedaan namens de Nederlandse boeren. De politie zegt onderzoek te doen maar kan verder nog geen details geven.

Bedreigingen om petitie

Ondertussen stromen bij Hanneke van Veghel uit Gemert juist bedreigingen binnen van boeren. Ze zijn boos over een petitie die de Brabantse heeft opgezet voor halvering van de veestapel. “Ze zouden met tweehonderd tractoren naar Eindhoven komen”, vertelt Hanneke aan Omroep Brabant. Op Twitter ontving ze meerdere intimiderende berichten en zelfs doodsverwensingen.

Hanneke is landbouwdeskundige van beroep en ziet het huidige landbouwsysteem in zijn voegen kraken. “We slachten in Nederland elk jaar 650 miljoen dieren, 75 procent daarvan wordt geëxporteerd. De drinkwatervervuiling, het stikstofprobleem, het kan zo niet verder”, zegt ze tegen de regionale omroep.

De petitie is op het moment van schrijven bijna 5.000 keer getekend. Ondertekenen kan nog tot eind maart. Daarna worden de handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer in Den Haag.

ANP/Redactie