112

Boer Bram onderweg naar Den Haag 'door tien agenten mishandeld'

Vol goede moed vertrok de 19-jarige boer Bram woensdagochtend op zijn trekker naar Den Haag, om daar samen met duizenden andere boeren te demonstreren tegen het stikstofbeleid.

Onderweg gaat het mis. Tegen de regels in belandt Bram met zijn landbouwvoertuig op de snelweg, waar hij door de politie wordt omsingeld. “Toen ik stopte begonnen een stuk of tien agenten op de trekker in te slaan.”

Tekst gaat verder onder video:

Samen met een groep mede-demonstranten vertrok de jonge boer woensdagochtend vanuit het Gelderse Loenen. Ter hoogte van Voorst besluiten de boeren verder te rijden via de snelweg. De politie had boeren voorafgaand aan de protestactie al gewaarschuwd dat over de snelweg rijden met trekkers niet is toegestaan.

Geen weg meer terug

De groep boeren besluit het risico toch te nemen en rijden via de afrit de snelweg op, waar op dat moment meerdere politieauto’s staan te patrouilleren. “Een aantal trekkers zijn door de berm gegaan, een aantal is omgedraaid”, vertelt de moeder van Bram tegen Hart van Nederland. “Toen reed Bram ineens vooraan.”

Lees ook: Politie stopt boeren op weg naar ministerie van Landbouw

Er was geen weg meer terug. “Hij zei: toen had ik al een politiebusje naast me rijden”, vertelt zijn moeder. “Hij wilde het klaverblad af, maar dat lukte daardoor niet.”

Ruiten ingeslagen

De boer verlaat de snelweg uiteindelijk via de eerstvolgende afrit, waar hij staande wordt gehouden door de politie. Op dat moment beginnen “een stuk of tien agenten” op zijn trekker in te slaan en worden de ruiten van het voertuig aan diggelen geslagen. De agenten gebruiken pepperspray in het gezicht van Bram en zetten hem geboeid op de achterbank van de politieauto.

Foto met mobieltje

Daar zou een van de agenten nog een foto van de gearresteerde boer hebben gemaakt met zijn mobiele telefoon. “Je wordt geboeid afgevoerd en terwijl je met je gezicht vol pepperspray in de auto zit, de agent vraagt je naar hem te kijken en maakt een foto van je met zijn mobieltje? Waarom? Persoonlijke trofee?”, vraagt de moeder van Bram zich af in een bericht op Facebook. “Tuurlijk heeft iedereen zich aan de regels te houden, maar is dit buitensporige geweld nodig, tegen twee jongens die voor hun toekomst opkomen?”

Kort na zijn arrestatie mocht Bram met een boete het politiebureau weer verlaten. Vanuit daar is hij alsnog naar de Koekamp in Den Haag gegaan om het protest bij te wonen. De jonge boer heeft nog geen aangifte gedaan vanwege de mishandeling en vernielingen, maar overweegt dit nog wel te doen.

Aanwijzingen genegeerd

Volgens de politie zou Bram aanwijzingen van agenten hebben genegeerd, nadat ze hem sommeerden van de snelweg af te gaan. “Hij reageerde niet op onze aanwijzingen waardoor de situatie gevaarlijk werd voor het overige verkeer en de agenten ter plaatse”, schrijft de politie.

Toen de trekker eenmaal tot stoppen was gebracht, weigerde de jonge boer om uit zijn cabine te komen. “Omdat de man niet luisterde naar de aanwijzingen van de agenten en in de cabine bleef zitten, hebben agenten pepperspray ingezet. Dit was nodig om de situatie zonder risico op letsel voor de man en de agenten onder controle te krijgen.”

De politie benadrukt dat voorafgaand aan de protestdag is gewaarschuwd dat het verbod op het rijden met trekkers over de snelweg streng zou worden gehandhaafd. “Voor ons staat veiligheid voorop.”