Opmerkelijk

Boem! EOD knalt erop los met springstof uit 'vliegende bom'

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) laat de komende dagen de 935 kilo springstof uit de bij de IJssel gevonden V1 ploffen. Dat gebeurt in gedeeltes in speciaal daarvoor aangelegde zandbunkers op een militair oefenterrein in de buurt van Lochem.

Omdat het om een flinke partij springstof gaat denkt Defensie er drie tot vier dagen voor nodig te hebben om de klus te klaren.

Lochem heeft omwonenden met een brief gewaarschuwd dat ze knallen kunnen horen. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst rondom natuurgebied Grote Veld. De Sluitdijk is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Op het moment van explosies geldt de afsluiting ook voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Tekst gaat verder onder tweet:


Ontmanteling

De EOD ontmantelde zondag een Duitse Vergeltungswaffe 1 uit de Tweede Wereldoorlog, die bij het Gelderse Wilp onderaan een talud van de snelweg A1 was gevonden. Het verwijderen van de op scherp staande ontstekers kostte veel moeite. Nadat de ontstekers waren verwijderd haalde de dienst de springlading in stukken uit het onbemande straalvliegtuig. Honderden huizen werden tijdens de operatie ontruimd.

Vanaf vandaag worden per dag vijf pakketten springstof tot ontploffing gebracht. Deventer organiseert mogelijk later dit jaar een expositie rondom de metalen resten van de ‘vliegende bom’.

Lees ook: V1 bij Deventer onschadelijk gemaakt, bewoners naar huis