112

Boa's protesteren morgen in meerdere steden na geweldincident IJmuiden

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn er klaar mee. Zij gaan dinsdag om 12.00 uur actievoeren in een aantal steden actie om hun afschuw uit te spreken over het toenemend geweld tegen boa’s.

Sinds het begin van de coronacrisis moeten de boa’s gaan handhaven of mensen zich aan de maatregelen houden. Dit wordt hen vaak niet in dank afgenomen met als nieuw dieptepunt het groepsgeweld in IJmuiden op Hemelvaartsdag. Toen werden twee boa’s door een grote groep jongeren opgejaagd en meerdere malen getrapt en geslagen. Een van hen moest zelfs naar het ziekenhuis. De minderjarige verdachte (17) in deze zaak is maandag weer op vrije voeten gesteld.

Actie in meerdere steden

De boa’s doen dat samen met de bonden en gemeentes. Er zijn actiebijeenkomsten in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Velsen en mogelijk ook in enkele andere steden die zich willen aansluiten, zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. Er wordt dan een verklaring voorgelezen waarin de boa’s hun afschuw uitspreken over de mishandelingen.

Lees ook: Voorzitter BOA Bond laaiend na mishandeling handhaver: ‘Gaan we wachten op de eerste dode?’

“Het wordt een korte betoging van maximaal dertig boa’s, waarbij een verklaring wordt afgelegd over wat er in IJmuiden is gebeurd”, aldus Kuin. “Daarnaast roepen we minister Grapperhaus op om het zeer snel mogelijk te maken dat burgemeesters hun boa’s kunnen uitrusten met de verdedigingsmiddelen wapenstok en/of pepperspray.”

De boa’s wijzen erop dat het voorval in IJmuiden geen incident is, maar dat agressie en geweld tegen hen de laatste jaren toenemen.

Lees ook: Handhavers mishandeld in IJmuiden: politie wil foto’s en video’s zien

Geen bonnen schrijven

Vorige week voerden boa’s in Rotterdam daarom al actie waarbij geen bekeuringen werden uitgeschreven. Deze actie krijgt een landelijk vervolg op 1 juni, maar daarover moet nog worden overlegd met de achterban. Ook is nog niet duidelijk in welke gemeenten die actie zal plaatshebben.