Gigantische blunder hof in proces rond doodgereden Chiel (16): zaak moet over omdat rechter te oud is

“Dit is een heel slechte film”, zegt Nina Meesters. Het volledige hoger beroep tegen de man die in 2017 haar 16-jarige zoon Chiel heeft doodgereden, moet over. En dat allemaal omdat het hof een blunder heeft begaan: de rechter is te oud om een vonnis te wijzen.

Een te oude rechter, het klink misschien raar, maar het is voor de familie Meesters werkelijkheid. Vrijdagochtend kreeg Nina een telefoontje van het gerechtshof: er kan geen vonnis gewezen worden. Een van de drie rechters is deze maand namelijk 70 geworden en moet met pensioen. In de zaak rond Chiel kan hij dus geen uitspraak meer doen. Resultaat is dat het gehele hoger beroep opnieuw moet. “Blanco, alles is van de tafel geveegd”, zegt Nina tegen Hart van Nederland. En de familie zat nog zo te wachten op de ontknoping.

Familie van Chiel geschokt

Chiel werd januari 2017 doodgereden door een destijds 19-jarige jongeman. De rechtbank legde de dader zes maanden gevangenisstraf en een rijverbod van twee jaar op. Hij ging daarna in hoger beroep, bij het gerechtshof in Arnhem. “Het is nu drie jaar geleden dat Chiel is overleden. Het hoger beroep heeft maar liefst 14 maanden geduurd” zegt Nina.

Lees ook: Nieuw politieonderzoek naar dodelijke ongeluk

De familie is totaal geschokt door de gang van zaken. “Het is bizar. Mijn man is helemaal weer op de bodem” aldus een radeloze Nina. Toen het telefoontje vanochtend kwam wist ze dan ook niet wat ze hoorde. “Een van de rechters belde. Ze vinden het heel vervelend en hebben spijt betuigd. Ik heb nog allerlei opties voorgelegd, maar er is niks aan te doen. Alles moet over.” Wanneer het hoger beroep weer gaat beginnen, is niet bekend. De familie heeft gevraagd of dezelfde advocaat-generaal en de twee rechters die wel bevoegd zijn, de zaak opnieuw mogen behandelen. Of dat mogelijk is, is ook nog niet duidelijk.