Gezondheid

Coronavirus: Henry Blok eindelijk uit quarantaine en rechtop in de wind

Henry Blok, zijn Chinese vrouw Sisi en hun zoontje Quintius mogen na twee weken quarantaine eindelijk weer hun huis in Oost-Souburg verlaten en buiten een frisse neus halen. “Heerlijk”, verzucht Henry. “In het begin had ik zoiets van: twee weken binnen zitten, het doet me niks. Maar als je dan weer naar buiten mag, is het geweldig.”

Alhoewel, eenmaal buiten valt het Sisi wel een beetje tegen. “Zeker, ik vind het leuk om weer naar buiten te gaan, maar er is wel een beetje teveel wind…”

Lees ook: ‘Het hart won het van het verstand’, familie Blok stapt, op laatste moment, niet op vlucht uit Wuhan

Henry, Sisi en Quintis waren een paar weken geleden afgereisd naar Wuhan om hun zoontje aan Sisi’s familie, die daar woont, te laten zien. Toen daar het coronavirus uitbrak werden ze geëvacueerd, maar op het moment dat ze op het vliegtuig terug naar Nederland zouden stappen, veranderde Sisi van gedachten.

Ze wilde haar familie niet middenin een levensgevaarlijke uitbraak achterlaten. Uiteindelijk besloot het gezin toch het land te verlaten en eenmaal in Nederland aangekomen mochten ze twee weken hun woning niet verlaten, voor het geval ze het virus toch onder de leden bleken te hebben.

Lees ook: Nederlander in Wuhan twijfelt om naar huis te gaan: ‘Wij laten een familie achter’

Dat is gelukkig niet het geval, zegt Henry opgelucht. Elke dag werden ze door de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) gebeld om te peilen hoe het met ze ging. Had er iemand verhoging? Voelen ze zich alle drie nog goed? “Nou en als je dan altijd hetzelfde antwoord geeft, dan zal het wel meevallen, hebben ze bij de GGD gezegd.” Want geen van de drie vertoonden ooit ziekteverschijnselen. “Ik ben levendig!”, lacht Henry.

Lees ook: Vlucht met 39 Nederlanders van ‘coronacruise’ Westerdam geland op Schiphol

Wel blijven de zorgen. Zowel om de familie van Sisi, die nog midden in het besmettingsgebied zit, als om mogelijke ‘wraakacties’ van Nederlanders jegens Chinezen. “Ons hoofdstuk is pas afgelopen als het virus niet meer bestaat, als er een middel is tegen het virus. Haar familie zit daar nog. Ze kan niet terug om haar ouders te verzorgen, mochten zij ziek worden”, zegt Henry. “En dan die verhalen dat er bij Chinezen poep in huis is gesmeerd en zo. Dat ze slachtoffer worden van racisme, dat doet me heel veel. Ik moet ook opletten met dit interview. Normaal zouden jullie mijn huis kunnen filmen, maar nu ben ik bang dat hier misbruik van wordt gemaakt. Dat ik thuiskom en dat er dan nare dingen zijn gebeurd. Ze hoeven geen medelijden met Chinezen te hebben, maar mensen moeten wel normaal doen!”