112

Dick en zijn vrouw overleefden bizar ongeluk: aggregaat valt midden op snelweg op hun auto

Eigenlijk gaat hij nooit met de auto naar zijn werk, maar omdat het een lange dag zou worden, met na de lessen oudergesprekken, deed hij dat vorige week dinsdag wel. Wiskundeleraar Dick Spaans en zijn vrouw reden op de Van Brienenoordbrug toen hun auto werd geraakt door een aggregaat. Dat hij en zijn vrouw het kunnen navertellen, mag een klein wonder heten.

Een oplegger met aggregaten kantelde. Een van de aggregaten viel op de weg, een ander kwam linksachter op het dak van de auto terecht. Dick en zijn vrouw hoorden een enorme klap. “Maar je hebt geen tijd om te kijken waar het vandaan komt en wat het is. Onze auto werd gelanceerd en tolde met het aggregaat over de weg. Ik verwachtte eigenlijk een tweede klap, van de vrachtwagen, maar die kwam gelukkig niet. We kwamen parallel aan de vangrail tot stilstand.”

Dick voelde zijn benen niet meer

Dick en zijn vrouw riepen tegen elkaar dat ze uit de auto moesten. Dick wist niet zeker of dat kon, omdat hij dacht dat hij met zijn benen onder de stuurkolom vastzat. “Ik was helemaal naar rechts geslagen en zat scheef in de auto. Met vreselijke pijn in mijn rug. Maar ik voelde mijn benen niet. Toch lukte het om mijn gordel los te krijgen en uit de auto te komen.”

Dick is blij met alle hulp die geboden werd. Een vrachtwagen blokkeerde direct de rijstroken zodat ze veilig waren. En er kwamen mensen met paraplu’s en dekens. Maar die vond Dick niet nodig. “Je lijf staat gewoon stijf van de adrenaline. Dat het koud was en regende, deerde me helemaal niet.”

Op aanwijzingen van een politie-agent werd zijn nek gefixeerd. Later bleek dat maar goed ook. “In het ziekenhuis bleek ik geen kracht en gevoel meer te hebben in mijn rechterarm. Dat bleek te komen door een nekwervelbreuk. Daar ben ik aan geopereerd en dat is goed gegaan.” Sinds vrijdagmiddag is Dick weer thuis.