Gezondheid

Bijwerkingen van melatonine vaak niet vermeld op bijsluiter

Diarree, hoofdpijn, hartkloppingen, nachtmerries en slapeloosheid. Stuk voor stuk bijwerkingen van melatonine. Helaas vermelden veel producenten deze bijwerkingen niet op de bijsluiter. Dat meldt bijwerkingencentrum Lareb.

Het centrum kreeg 181 meldingen over bijwerkingen van melatonine die niet op de bijsluiter vermeld staan. In sommige gevallen is informatie incompleet, in andere gevallen ontbreekt de informatie volledig.

Wat is melatonine?

Melatonine wordt als slaapmiddel gebruikt. Het is een hormoon dat het lichaam ook zelf aanmaakt. Wanneer de dagdosering meer dan 0,3 milligram bevat, geldt het als geneesmiddel. Melatoninepillen met een lagere dosering vallen onder de warenwet. Ze zijn vrij verkrijgbaar bij drogisterijen.

“De meldingen gaan over melatonineproducten met verschillende sterktes”, meldt het Lareb. Over varianten met een hoge dosis (5mg) komen wel de meeste meldingen binnen.

Het Lareb heeft de meldingen doorgegeven aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die besloten onlangs al intensiever toezicht te gaan houden op melatonineproducten.