Bijna helft Nederlanders durft 's avonds niet meer te pinnen

Met je dure smartphone in je hand en flink wat cash in de portemonnee ‘s avond laat nog over straat lopen of fietsen, veel Nederlanders doen dat liever niet. Dit omdat een groot deel van de Nederlanders zich steeds onveiliger voelt op straat.

Dit blijkt uit Wat vindt Nederland waaraan vandaag ruim 1500 mensen aan meededen. Bijna de helft van de Nederlanders zeggen dat ze niet meer ‘s avonds de straat op gaan om te pinnen. 44 procent zegt dat ze dit het liefst overslaan in het Wat Vindt Nederland onderzoek van maandag.

Bij ruim een kwart is de angst toegenomen als het gaat om overvallen te worden op straat. Dit antwoordt 27 procent van de ondervraagden. 62 procent zegt daarentegen dat dit gelijk is gebleven. Bijna een op de tien Nederlanders (8 procent) is al een keer beroofd van zijn spullen op straat.

44 procent van de ondervraagden geeft dan ook aan dat zij geen waardevolle spullen en contant geld bij zich hebben als ze de straat opgaan. 55 procent zegt zich hier weinig van aan te trekken.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.