Opmerkelijk

In Geldrop zijn ze de stank van het slachthuis zat: 'Kotsneigingen krijg je ervan'

Als je aan de goede kant van de straat staat, is er niets aan de hand. Maar o wee als je ter hoogte van de nummers 40-50 van de Hoog Geldrop in het Brabantse Geldrop komt. Dan komt een walgelijke stank je tegemoet.

“Alsof je achter een vrachtwagen vol kadavers rijdt.” “Het ruikt naar dooie beesten.” Buurtbewoners winden er geen doekjes om tegen Hart van Nederland. “Een lijkenlucht”, valt bewoner Gunter Brouwer hen bij.

Duizenden dieren per week

In de buurt van de straat ligt een varkensslachthuis. Volgens een vrouw die al lang in de buurt woont, werden er vroeger zo’n 200 dieren per week geslacht. Maar zou tegenwoordig om duizenden beesten gaan.

Meerdere gezinnen hebben al talloze keren aan de bel getrokken bij de gemeente, maar zonder resultaat. “Ze hebben een ontluchtingsklep op een putdeksel geplaatst zodat de stank elders zou worden afgevoerd.¬†Maar de stank is er nog steeds”, vertelt Brouwer.

Nieuwe inspecties

De gemeente laat weten dat er sinds vorig jaar meer toezicht wordt gehouden op het slachthuis. Wethouder Marc Jeucken van Wonen zegt dat er nieuwe inspecties worden uitgevoerd om te bepalen of het slachthuis zich aan de normen houdt. “Maar als dat het geval is, zullen we het ermee moeten doen.”

Maar dat gaat er Gerard niet in, hij wil dat het slachthuis gaat verkassen. “Het hoort gewoon niet in een woonwijk, het is hier geen industrieterrein.” Ook een buurman is het slachthuis liever kwijt dan rijk. “We willen hier gewoon buiten kunnen zitten zonder dat het naar dode dieren stinkt.”

Wethouder Jeucken verwacht dat de resultaten van de nieuwe inspecties binnen een paar weken bekend zullen worden.