Benzine mogelijk goedkoper vanwege lagere olieprijzen

De olieprijzen zijn vanwege het coronavirus en een conflict tussen Saudi-Arabië en Rusland flink gekelderd. Dat zou best goed kunnen uitpakken voor de automobilist, want de benzineprijzen zouden hierdoor flink kunnen kelderen.

“Ik reken me nog niet rijk”, vertelt een automobilist aan Hart van Nederland, “maar dit is wel positief.” Hij verwacht dat dit zeker wel een tientje zou kunnen gaan schelen op een volle tank. Dat terwijl het er eerder alle schijn naar had dat de prijzen voor benzine flink zouden gaan stijgen.

Een tweede autobezitter gelooft niet dat de benzineprijzen flink gaan dalen. “Nee, die moeten straks weer flink omhoog.” Een derde gelooft helemaal niet dat de literprijs gaat zakken: “Ik moet eerst nog maar zien dat hij gaat dalen.”

Benzineprijzen omlaag

Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE) verwacht dat de prijzen wel degelijk zullen dalen, maar heel weinig. “Meer dan een paar dubbeltjes zal het niet worden.”

Volgens de expert komt dit door de accijnzen die de prijzen hoog houden. “Zelfs als de olie nul euro zou kosten, dan betaal je toch al meer dan een euro aan benzine en accijnzen voor benzine.”

Een van de automobilisten is behoorlijk cynisch over de mogelijke prijsdaling: “De auto is altijd een melkkoe geweest van de Nederlandse staat, dus ik denk niet dat er heel veel van gaat veranderen.”

Beeld: ANP