Misdaad

'Belager Joods restaurant HaCarmel had terroristisch motief'

De 32-jarige Saleh A., die wordt verdacht van vernieling van en brandstichting in het koosjere restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam eerder dit jaar, had wel degelijk een terroristisch oogmerk. Dat blijkt uit onderzoek door bureau NTA. Dat schrijft Het Parool woensdag.

Woensdagochtend diende de pro-formazaak. De rechtbank besliste dat A. in het Pieter Baan Centrum (PBC) moet worden geplaatst voor nieuw onderzoek. Het NTA-onderzoek is in opdracht van justitie gedaan door een theoloog en een cultureel antropoloog, gespecialiseerd in islamitisch extremisme.

Lees ook: Belager HaCarmel eerder veroordeeld voor vernielingen bij het Joodse restaurant

‘Verdachte heeft extremistische denkbeelden’

“De conclusies van het rapport liegen er niet om”, aldus de officier van justitie. De verdachte is volgens het rapport geradicaliseerd en heeft extremistische denkbeelden. “Er is sprake van een radicaliseringsproces en een extremistische ideologie. Zijn politieke denken wordt gekenmerkt door vijanddenken.”

Op A.’s telefoon zijn foto’s en videofragmenten aangetroffen. Hij zegt daarin dat hij de strijd nooit verlaten heeft. Er wordt gesproken over wapens en martelaar worden. Er zijn beelden van A. waarin hij schietbewegingen maakt en een gevechtshouding aanneemt, begeleid door Arabische muziek.

Lees ook: Hasan N. verdwijnt voor jaar achter de tralies voor plaatsen nepbom bij Joods restaurant HaCarmel

Restaurant is vaker het doelwit

HaCarmel is naast deze aanval vaker het doelwit geweest van vernielingen en bedreigingen. Zo werd er afgelopen januari een verdacht pakketje voor de deur gevonden. Na onderzoek bleek dat pakketje geen explosieven te bevatten. De 46-jarige Hasan N. werd eind augustus veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het plaatsen van de nepbom.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP