Opmerkelijk

Dringend op zoek naar personeel? Let hier op tijdens een sollicitatiegesprek

Veel etalages zijn versierd met teksten als ‘personeel gezocht’ en ook online staan vacaturesites vol met posities. Het is dan ook geen nieuw gegeven dat bedrijven lastig aan gekwalificeerd personeel kunnen komen. Je wilt als bedrijf dus zo goed mogelijk uit de verf komen bij een sollicitatiegesprek.

Een goede indruk maken als toekomstig werkgever is je doel. Toch gaat dat op verschillende punten nog aardig mis. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van de Intelligence Group.

Opleidingsniveaus

Ruim drieduizend mannelijke en vrouwelijke kandidaten met verschillende opleidingsniveaus gaven aan waar zij zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek. De top 2 is onder alle opleidingsniveaus hetzelfde: een haastig gesprek en geen interesse voor de gesprekspartner zijn een no-go.

Toch zijn er ook opvallende verschillen. Zo ergeren vmbo’ers zich meer dan gemiddeld aan ongepast taalgebruik. Tegen een slechte voorbereiding kunnen zij dan weer wel, net als mbo’ers. Deze laatste groep kan het te laat arriveren van de gesprekspartner en het onderbroken worden weer absoluut niet hebben.

Met een slechte voorbereiding moet je niet bij hbo’ers en wo’ers aan komen zetten. Zij storen zich hier bovengemiddeld aan. Bovendien storen vwo’ers zich aan onduidelijkheid over de vervolgprocedure.

Vrouwen ergeren zich meer

Er is ook verschil tussen mannelijke en vrouwelijke irritaties. Haantjesgedrag gaat er bij mannen niet lekker in. Bij vrouwen zijn er een stuk meer ergernissen. Zo moet je niet aankomen zetten met ongepast taalgebruik, zonder interesse of onduidelijkheid over het vervolg van de procedure. Vermijden van oogcontact en het onderbreken tijdens het praten, zorgen bij vrouwen ook voor gefronste wenkbrauwen.

Lees ook: Kwart sollicitanten in de zorg komt niet positief uit backgroundcheck