Zaterdag opende Eric zijn bakkerij, nu al vreest hij voor faillissement

Bedrijven en zelfstandigen worden hard geraakt door de maatregelen omtrent het coronavirus, zo ook banketbakker Eric Maas. Slechts drieënhalve dag geleden opende hij vol goede moed zijn patisserie in Den Bosch, maar hij vreest nu al een faillissement.

De straten in Den Bosch zijn uitgestorven, er zijn nauwelijks klanten en hij heeft zijn personeel naar huis moeten sturen. Volgens Eric is zijn ‘wereld in elkaar gestort’ na de noodmaatregelen om het coronavirus te bestrijden.

Klanten blijven thuis

Tientallen gebakjes en broden liggen er in de vitrine, maar Eric’s klanten, de Bosschenaren, geven al dagen gehoor aan de oproep van premier Mark Rutte: ze blijven thuis. “Vanmorgen liepen echt de tranen over mijn wangen”, vertelt Eric aan Hart van Nederland.

Zijn zaak is zaterdag geopend en Eric heeft nog amper wat verkocht. Vanmorgen dacht ik: “Wat gaat er vandaag gebeuren? Wat ga ik vandaag weer weggooien?”

Steunpakket moet faillissement voorkomen

Voor de bakker dreigt een doemscenario. “In het ergste geval ben ik alles kwijt. Ik heb al mijn geld in deze zaak zitten”, aldus Eric. Hij hoopt dat het steunpakket dat het kabinet dinsdagavond waarschijnlijk zal aankondigen, hem hoop kan geven.

Maar voorlopig ziet hij het even niet meer zitten. “Het geld van de overheid moet vooral heel snel vrijkomen. Ik geloof wel dat ze geld vrij willen maken, maar krijg dat geld maar eens bij de mensen die het nodig hebben. Aan het eind van de maand moet ik salaris over gaan maken, en wanneer word ik geholpen? Ik heb geen idee.”

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus